„Drugsbeleid Kampen niet uitvoerbaar”
KAMPEN - Het huidige drugsbeleid in Kampen is onuitvoerbaar. Dat zei officier van justitie P. Berden woensdag op vragen van raadsleden van de gemeente Kampen.
De stad hanteert een nulbeleid maar kent desondanks al twintig jaar een illegale coffeeshop. Berden opteerde woensdagavond tijdens een commissievergadering net als de politie voor het gedogen van zeker één coffeeshop.De commissie boog zich over een analyse van het drugsgebruik in de gemeente die was opgesteld door de politie. Uit de analyse blijkt dat in de stad onmiskenbaar in drugs wordt gehandeld, ondanks het feit dat de gemeente in 2003 definitief koos voor het niet gedogen van coffeeshops.
„Het openbaar ministerie volgt het lokale beleid in beginsel, maar dan moet de handhaving ervan wel haalbaar zijn”, zei Berden. Volgens hem was er in 2003 in Kampen al jarenlang sprake van verkoop van drugs. „Er is sprake van het waterbedeffect: je drukt de ene kant naar beneden, maar dan komt de problematiek aan de andere kant weer boven. Het volledig wegdrukken van de drugsverkoop is hier niet mogelijk. Als je echt zero tolerance wilt toepassen, sta ik niet voor de gevolgen in.”
R. Töller, raadslid van Gemeente Belang Kampen, denkt ook dat ’de nul’ niet zal worden gehaald. „Toch moet je er wat aan doen, want het scheelt wel degelijk of je 5 centimeter of 2 meter aan onkruid in de gemeentelijke tuin hebt staan.”
Volgens teamchef W. van Lankeren van de politie in Kampen is handhaven van de nuloptie niet mogelijk. „Dus ook als de raad u zou dwingen te handhaven, zegt u nog dat dit niet kan door gebrek aan mankracht?” wilde fractievoorzitter J. Tabak van de PvdA weten. Van Lankeren antwoordde dat dat klopt. Bovendien meende de politiechef dat door sluiting van de illegale coffeeshop ’t Keldertje het zicht op softdrugsgebruik in Kampen verloren gaat.
Fractievoorzitter W. Schutte van de ChristenUnie verbaasde zich erover dat nu pas duidelijk is dat het beleid niet uit te voeren is. „In 2003 kozen we voor handhaven en vier jaar later blijkt dat we toen onuitvoerbaar beleid hebben aangenomen. Het doet me verdriet dit pas na jaren te horen.”
De commissie gaf het college opdracht om het beleid van de afgelopen vier jaar samen te vatten. In september volgt de definitieve evaluatie. Schutte: „Uitgangspunt tijdens die evaluatie is wat de ChristenUnie betreft het besluit van 2003, het handhaven van de nuloptie.”