„Stop contacten na geweld Palestijnen”
DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van de ChristenUnie om de contacten met de nieuwe Palestijnse regering te heroverwegen als Hamas nieuwe geweldsuitbarstingen in Israël ondersteunt of goedkeurt.
De Kamer nam ook een motie aan van de SGP die de regering verzoekt om geen rechtstreekse financiële hulp aan de Palestijnse regering te geven zolang die Israël niet erkent, geweld tegen die staat niet afzweert en eerdere vredesplannen niet naleeft.PVV-fractievoorzitter Wilders had de Kamer een motie voorgelegd om geen enkel contact met de Palestijnse regering te onderhouden zolang die niet aan de gestelde voorwaarden voldoet. De motie kreeg steun van VVD, SGP en ChristenUnie, maar haalde geen Kamermeerderheid.
De ChristenUnie steunde de motie omdat die partij ook het liefst zou zien dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken niet in gesprek gaat met de Palestijnse regering zolang die wordt gedomineerd door Hamasministers die Israël niet erkennen en geweld tegen dat land niet willen afzweren. Omdat het er al naar uitzag dat de motie van Wilders geen Kamermeerderheid zou halen, had de ChristenUnie zelf een motie ingediend.
De Kamer verwierp dinsdag een motie van GroenLinks die het kabinet ertoe oproept een oorlog tegen Iran niet te steunen als daarvoor geen VN-mandaat is. Behalve de indiener stemden ook de PvdA, SP, D66 en de Partij voor de Dieren voor. De steun van coalitiepartij PvdA is opmerkelijk omdat de motie verder gaat dan in het regeerakkoord met het CDA en de ChristenUnie is afgesproken. Daarin staat dat Nederland alleen militaire steun mag geven als daarvoor een adequaat volkenrechtelijke mandaat is.
Minister Verhagen had de motie ontraden. Volgens hem zijn er situaties mogelijk waarin ingrijpen tegen Iran denkbaar is. Bovendien wil hij nog met de Staten-Generaal in debat over de vraag wat een adequaat volkenrechtelijk mandaat precies inhoudt.