Binnenland

Rotterdam akkoord met plan Tweede Maasvlakte

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag de voorlopige plannen voor de Tweede Maasvlakte goedgekeurd. De raad nam de milieueffectrapportage (MER) en het ontwerp voor het bestemmingsplan met een grote meerderheid aan. In de twee documenten staat beschreven hoe het nieuwe havengebied eruit komt te zien en wat de gevolgen voor het milieu zijn.

5 April 2007 22:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

De milieurapportage is de grootste ooit in Nederland. In het rapport worden drie mogelijke scenario’s beschreven voor de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte. In alle varianten zijn de gevolgen voor de natuur beperkt.Negatieve gevolgen zijn er wel voor de chemische toestand van het water. Ook zorgt de uitbreiding van de haven voor geluidsoverlast in zogenoemde stiltegebieden, waar bijvoorbeeld vogels broeden. Die effecten worden gecompenseerd door de aanleg van 750 hectare aan natuur- en recreatiegebieden.

De SP stemde om „politieke redenen” tegen. De partij is altijd al een tegenstander van de Tweede Maasvlakte geweest. De socialisten vinden die onnodig en denken dat het project niet rendabel wordt.

De bijdrage aan luchtvervuiling is volgens het rapport beperkt. Schermen langs de A15 en de A4 moeten voorkomen dat schadelijke stoffen worden verspreid. De energie komt voor een deel uit windmolens. Afhankelijk van de variant die wordt gekozen scheelt dit 3 tot 8 procent in de uitstoot van CO(in2(.

De meeste ruimte op de nieuwe Maasvlakte is gereserveerd voor containeroverslag. Verder komen er chemie- en distributiebedrijven.

De goedkeuring van de plannen door de gemeenteraad is belangrijk, omdat die het bestemmingsplan vaststelt. Nu de voorlopige versie is goedgekeurd, volgt een nieuwe ronde van inspraak en mogelijke protesten.

In januari 2005 hield de Raad van State de uitbreidingsplannen van de haven tegen, omdat niet genoeg rekening was gehouden met boeren, vissers en de natuur. Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, is in de rapportage rekening gehouden met worstcasescenario’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer