Opnamestop patiënten borstreconstructie
ROTTERDAM (ANP) – Het Erasmus Medisch Centrum stopt voorlopig met het aannemen van patiënten die een borstreconstructie nodig hebben. Het Rotterdamse ziekenhuis lijdt verlies op de operaties omdat ze maar ten dele worden vergoed door de zorgverzekeraars. Dat heeft het Erasmus Medisch Centrum woensdag laten weten.
Het gaat om borstreconstructies met eigen buikweefsel. Ze worden gedaan bij vrouwen die wegens kanker een borstamputatie ondergingen. De resultaten van deze borstreconstructies zijn veel beter dan bij het plaatsen van borstprotheses.Op de lijst van het ziekenhuis staan op dit moment nog honderd vrouwen. Deze vrouwen worden nog wel geopereerd. Behandeling van deze groep zal nog zeker twee jaar duren, omdat het een zeer specialistische ingreep betreft. Een operatie kost veel tijd en voorbereiding. In het hele land wachten ongeveer driehonderd vrouwen op een borstreconstructie.
SP en GroenLinks hebben minister Klink van Volksgezondheid om opheldering gevraagd over de problemen die spelen rond de borstreconstructies. De SP wil onder meer weten waarom de medische ingreep niet volledig wordt vergoed en hoe de minister dit probleem denkt op te lossen. GroenLinks stelt dat de ingreep volledig vergoed moet worden, zodat vrouwen die een borst moeten missen de beste behandeling kunnen kiezen.
PvdA-Kamerlid Van der Veen vindt ook dat ziekenhuizen de nieuwe behandeling volledig in rekening moeten kunnen brengen, maar dan moet wel vaststaan dat het om een algemeen geaccepteerde methode gaat. Als het een vernieuwende techniek betreft die nog in ontwikkeling is, kunnen academische ziekenhuizen zoals het Erasmus MC die betalen uit een innovatiebudget.