Binnenland

Ridderkerkers: Donckselaan behouden

RIDDERKERK - Omwonenden van het monumentale Donckse Bos in Ridderkerk protesteren massaal tegen de bouw van villa’s. Ze vrezen dat de Donckselaan zijn karakteristieke uitstraling verliest. Bovendien verzetten ze zich tegen de plannen voor een recreatiegebied. „We willen het authentiek houden, net als vroeger.”

Jaap Kanters
4 April 2007 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

De Donckselaan kenmerkt zich door karakteristieke lintbebouwing uit de jaren twintig. Maar hoofdzakelijk dankt de laan zijn schoonheid aan het monumentale landschapspark van Huys ten Donk. Boomtakken breiden zich als een beschermende haag boven de laan uit. „Vier nieuwe villa’s passen niet in zo’n cultuurhistorische omgeving”, vindt bewoner H. Boonstoppel.Boonstoppel is geboren en getogen aan de Donckselaan en neemt het op voor zijn buurtgenoten. Hij is bekend met het historische landhuis Huys ten Donck uit 1746. De monumentale landschapstuin in Engelse stijl is een van de oudste van Nederland. Stichting Huys ten Donk wil met de opbrengsten van de huizen het dure onderhoud aan woning en park bekostigen.

„De bouw van de villa’s is illegaal”, zegt Boonstoppel. „De twee percelen waarop de villa’s verschijnen, maken deel uit van landgoed Huys ten Donck en vallen daardoor onder de Natuurschoonwet.”

Een van de betreffende percelen waarop twee villa’s verschijnen pachtte Boonstoppel jarenlang van de familie Groeninx van Zoelen, eigenaar van het landgoedcomplex. Hoewel rentmeesterskantoor Overwater in Strijen ontkent dat de percelen onder de betreffende regeling vallen, toont Boonstoppel een document dat het tegendeel zou bewijzen. „Ik wilde tijdelijk een betonloods plaatsen op het perceel, maar dat mocht niet. Het rentmeesterskantoor stelde dat het stuk grond onder de Natuurschoonwet valt.”

Volgens H. Kok van het rentmeesterskantoor zijn de protesten ongegrond. „Er bestaat grote verwarring over de status van de percelen. Dat waren voorheen landbouwgronden en die vallen écht niet onder de Natuurschoonwet.”

Bovendien vindt hij de term ”villa’s” erg overtrokken. „Hoewel het ontwerp nog niet definitief vaststaat, zullen de huizen passen in het beeld van de Donckselaan.”

De bouw van het kwartet huizen valt samen met plannen voor een nieuw recreatiegebied achter de Donckselaan. Ook daar verzetten de bewoners zich tegen. Kunstmatige waterpartijen en struiken zien ze niet zitten, meent Boonstoppel. „We zien het liefst een authentiek weiland met knotwilgen, koeien en schapen, net zoals het er vroeger uitzag.”

De Bolnessers willen via een hoorzitting hun wensen en klachten kenbaar maken aan het gemeentebestuur. Boonstoppel: „Als de bouw doorgaat, wordt het gelijkheidsbeginsel aangetast. Ik ken Ridderkerkers die wilden bouwen in een beschermd gebied, maar géén toestemming kregen. Het lijkt alsof de familie Groeninx van Zoelen bij de overheid een streepje voor heeft.”

Die conclusie is volgens een woordvoerder van de gemeente onjuist. „Er is een duidelijke afweging gemaakt waarom de huizen gebouwd mogen worden.” Eerst moet volgens hem het bestemmingsplan verder worden uitgewerkt. „Daarna volgt een inspraakronde. Bewoners krijgen nog volop de kans hun zegje te doen.”

Tot voor kort pachtte Boonstoppel met zijn broer twee percelen van de familie Groeninx van Zoelen. Eén perceel is in overleg van de hand gedaan. Over het tweede perceel, waarop twee woningen komen, konden de broers en de familie geen compromis bereiken.

De familie Groeninx van Zoelen wil dit stuk grond ontpachten, tot grote teleurstelling van beide broers. Boonstoppel: „Volgens de overeenkomst heb ik tot 2014 recht tot pacht. Ik ben hierover teleurgesteld in de familie. Ruim honderd jaar pachtte onze familie naar tevredenheid bij de familie Groeninx.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer