Binnenland

Politici wantrouwen burger

DEN HAAG - Burgers wantrouwen vaak politici, zo is algemeen bekend. Andersom is dat niet anders. De meeste parlementariërs hebben weinig vertrouwen in de kiezers, blijkt uit een enquête onder Kamerleden.

Redactie politiek
3 April 2007 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

”De kloof” bestaat nog steeds. In 2001 vond twee derde van de Kamerleden dat er een kloof bestond tussen kiezers en politici, nu geldt hetzelfde. Opvallend is wel dat de helft van de parlementariërs de oorzaak van die kloof bij de burgers legt, geluiden als „We moeten luisteren naar de man in de straat” ten spijt.Onderzoekers Andeweg (Universiteit Leiden) en Thomassen (Universiteit Twente) presenteerden gisteren het ”Parlementsonderzoek 2006”, een initiatief van de Raad voor het openbaar bestuur. Het is sinds 1968 de zesde keer dat zo’n onderzoek verschijnt.

De enquête, getiteld ”Binnenhof van binnenuit”, is vlak voor de verkiezingen onder de leden van de oude Tweede Kamer afgenomen. Ruim driekwart beantwoordde de vragen over het functioneren van het parlement en de relatie van de Kamer met het kabinet en de burgers.

De burger denkt vooral aan zijn eigen belang en minder aan het algemeen belang, zegt een grote meerderheid van de Kamerleden. „Kiezers hebben, zo vinden de politici, te weinig politieke kennis, en kunnen daarom niet echt volgen wat er in Den Haag gebeurt”, lichtte Thomassen toe. Burgers hebben volgens de parlementariërs bovendien nauwelijks politieke interesse.

De Kamerleden moeten dan ook weinig hebben van meer inspraak van de burger via een referendum. „Laat die burger zich vooral niet met ons werk vermoeien, dat is alleen maar vervelend”, zo vatte Thomassen het heersende gevoel onder politici samen. Dat gevoel hangt waarschijnlijk samen met het referendum over de Europese Grondwet.

Voor een ruime meerderheid van de ondervraagden was het referendum over de Europese Grondwet een mislukking. Die uitslag is opvallend, aangezien de Kamer zelf juist had gepleit voor de komst van zo’n referendum. Voor de onderzoekers was dit de meest „schokkende” uitslag. Andeweg: „Politici willen meer inspraak van de burgers door een referendum. Maar alleen als de uitslag hen bevalt. Anders zijn ze weer niet zo enthousiast.”

De helft van de Kamerleden legt de oorzaak van de kloof bij kiezers, de andere 50 procent vindt dat de oorzaak toch vooral bij politici moet worden gezocht. „Veel andere Kamerleden hebben weinig contacten met de achterban”, zo had een ondervraagd Kamerlid verbolgen gereageerd. Bijna alle Tweede Kamerleden denken dat de manier waarop de pers verslag doet van de politiek ook een belangrijke oorzaak is van het dalend vertrouwen in politici en partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer