Binnenland

Overlevingskans bij hartstilstand klein

DEN HAAG - Driehonderd Nederlanders krijgen wekelijks buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Slechts 5 tot 10 procent overleeft dat. De Hartstichting start maandag een campagne om binnen vijf jaar de gemiddelde overlevingskans bij hartstilstand op te krikken naar 25 procent.

Van een medewerker
30 March 2007 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

Tijdens de presentatie van de campagne donderdag bleek dat de Hartstichting het publiek wil stimuleren een reanimatiecursus te volgen. Als omstanders bij een hartstilstand direct een ambulance bellen, gaan reanimeren en binnen zes minuten een defibrillator gebruiken, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer naar 50 tot 70 procent.In driekwart van alle gevallen van een hartstilstand is een omstander aanwezig. Bij 70 tot 80 procent van de hartstilstanden krijgt iemand thuis een hartstilstand. Verder gebeurt dat op het werk of in openbare gelegenheden. De gemiddelde leeftijd waarop iemand een hartstilstand krijgt is 65. Een op de drie slachtoffers is vrouw.

Als gevolg van een hartstilstand wordt er geen zuurstofrijk bloed meer door het lichaam gepompt. Ook de hersenen blijven dan van zuurstof verstoken. Als dat langer dan zes minuten duurt, is het fataal. Een slachtoffer van een hartstilstand is bewusteloos en ademt niet. ”Weet wat u in dat geval moet doen”, luidt de slogan van de nieuwe campagne van de Hartstichting.

„Bel 1-1-2, reanimeer en defibrilleer. Een leven hoeft niet te stoppen bij een hartstilstand. Doeltreffend ingrijpen kan vele levens redden”, zegt Sandra Doornewaard van de Hartstichting.

De Hartstichting roept het publiek op een reanimatiecursus te gaan volgen. „In de eerste plaats is het herkennen van een hartstilstand belangrijk. Stap 2 is dat je moet kunnen reanimeren. Wanneer er een automatische externe defibrillator (AED) beschikbaar is, kan met zo’n apparaat een elektrische schok worden gegeven waardoor een stilstaand hart weer op gang kan worden gebracht.” Momenteel hangen er al vaak AED’s in openbare gebouwen en winkelcentra. De Hartstichting ziet ook graag AED’s op plaatsen met grote concentraties bezoekers of passanten, zoals op luchthavens, in casino’s, winkelcentra en op golfterreinen.

De multimediale campagne loopt onder andere via de site www.6minuten.nl en tv-spotjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer