Binnenland

Moslimjeugd hecht meer waarde aan eigen geloof

AMSTERDAM - Veel jonge moslims vinden hun geloof belangrijker dan de vorige generaties. Dat komt door de sociale omgeving (ouders, familie en vrienden), maar ook lijkt het erop dat de voortdurende discussie in de maatschappij over de islam jongeren ertoe aanzet zich als moslim te presenteren.

Binnenlandredactie
28 March 2007 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde onderzoek ”Van vasten tot feesten”, dat Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, onder jonge moslims heeft laten verrichten.Jongeren brengen het geloof op allerlei manieren in praktijk. Ze handhaven tradities zoals het bezoek aan de moskee en het gebed. Vooral de vastenmaand ramadan houden zij in ere. Ook verdiepen jonge moslims zich in de regels van de islam. Daarnaast zijn ze vaak met elkaar op zoek naar verdieping, waarbij internet een niet onbelangrijke rol speelt.

Uit het onderzoek blijkt dat moslimstudenten hun geloof belangrijker vinden dan uit een eerder onderzoek twee jaar geleden bleek. Ze bidden vaker, maar desondanks gaan ze niet vaker naar de moskee. Marokkaanse moslimstudenten vinden hun geloof het belangrijkst.

De meerderheid van de ondervraagde studenten vindt dat de etnische spanningen in Nederland de afgelopen twee jaar zijn toegenomen. Zij voelen zich ook vaker buitengesloten door autochtone Nederlanders dan een tijdje geleden.

Jonge moslims krijgen steeds nieuwe vrienden en vriendinnen, maar het zijn vaak leeftijdsgenoten met een islamitische achtergrond. Volgens de onderzoekers blijkt dat veel vriendenkringen nogal eenzijdig zijn samengesteld en dat dit bevestigt dat veel allochtonen niet buiten de etnische groep treden.

Een gemeenschappelijke religie blijkt echter geen garantie dat jongeren naar elkaar toe trekken. Zo is er in het uitgaansleven weinig vermenging van Turken, Surinamers en Marokkanen.

Jonge moslimjongens houden er de meest vrije seksuele opvattingen op na. Maar vroeg of laat kiezen de meesten toch voor een moslimpartner, die bij voorkeur nog maagd is en geen relatie heeft gehad.

Weinig jonge moslims denken hun toekomst voort te zetten buiten Nederland. Volgens de onderzoekers dringt zich al met al het beeld op dat jonge moslims minder sterk hun oren laten hangen naar hun ouders dan vroeger het geval was. „Er tekent zich een tendens af van meer eigengereidheid, een zich losweken van het ouderlijke gedachtegoed. Maar dan het liefst zonder hun ouders te schofferen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer