Binnenland

Rouvoet vraagt hulp werkgevers en onderwijs

DEN HAAG (ANP) – Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil met het onderwijsveld en bedrijfsleven aan de slag om jongeren te helpen bij een goede beroeps– en studiekeuze. Tijdens een bijeenkomst van de Taskforce Jeugdwerkloosheid maandag zei de bewindsman dat nog dit najaar met werkgevers en onderwijsinstellingen de handen ineen geslagen moeten worden.

26 March 2007 15:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

Rouvoet wil afspraken maken over maatschappelijke stages, het voorkomen van voortijdig schooluitval en het arbeidsmarktbeleid. „Jongeren kun je niet dwingen een bepaald beroep te kiezen, maar je kan ze wel wijzen op werk waar veel behoefte aan is". Nu behelst het studieadvies volgens de minister nog teveel „doe maar vooral wat jezelf leuk vindt".Voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid wijst al jaren op problemen door verkeerde studiekeuzes. Zo weet zes op de tien scholieren op het vmbo niet of deels wat ze willen worden en welke vervolgopleiding ze willen volgen. Een verkeerde studiekeuze vergroot volgens De Boer het risico dat jongeren hun opleiding niet afmaken en moeilijk aan het werk komen.

De Boer waarschuwde ook werkgevers dat ze niet alleen moeten klagen dat ze moeilijk aan goed opgeleid personeel kunnen komen. „Werkgevers kunnen best een tandje bijzetten. Zeker als het imago van beroepen niet op feiten berust. In plaats van te jammeren dat jongeren niet meer voor de elektrotechniek kiezen, moet je laten zien wat voor werk je ermee kan doen. Als je het bijvoorbeeld sound en vision noemt, blijkt de jeugd wel geïnteresseerd".

Minister Donner van Sociale Zaken ziet eveneens een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers en onderwijsinstellingen. Volgens Donner moeten scholen en ondernemers in de regio meer samenwerken en aan leerlingen laten zien aan wie er behoefte is en wat het werk inhoudt.

Donner stelde dat de aantrekkende economie geen reden is om achterover te leunen. Zo organiseert het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) deze week een Jongerenactieweek. De actieweek mikt op de groep die niet bij het voormalige Arbeidsbureau bekend is, geen uitkering ontvangt, geen opleiding volgt en niet aan het werk is.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid wil dit jaar nog 13.000 leerbanen vervullen, zodat werkloze jongeren alsnog hun opleiding afronden, werkervaring opdoen en geld verdienen. Daarvan zijn volgens De Boer inmiddels met hulp van het CWI drieduizend bezet. De Taskforce die door het vorige kabinet is ingesteld, stopt eind juni met zijn werk. Maar volgens Rouvoet wordt het werk voortgezet met hem als minister voor Jeugd en Gezin in het huidige kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer