„Brabant zette zich klem bij aanbesteding busvervoer”
DEN BOSCH - Krappe planningen in combinatie met hoge ambities zorgden voor een grote tijdsdruk bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Brabant, waarmee het vorig jaar helemaal mis ging. Hierdoor zetten Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant zichzelf klem.
Dat staat in het eindrapport van de provinciale enquêtecommissie, dat vrijdagmorgen werd gepresenteerd op het provinciehuis in Den Bosch.In het eindrapport staat een aantal aanbevelingen om aanbestedingsprocedures beter te laten verlopen. Zo doen betrokkenen er goed aan meer tijd te nemen voor het proces van aanbesteding én voor het invoeren van de nieuwe dienstregeling.
De commissie pleit ook voor verbetering van de relaties tussen de provincie en de openbaar vervoerbedrijven en meer aandacht voor het maatschappelijk belang van goed openbaar vervoer.
De onderzoekscommissie in Noord-Brabant werd ingesteld naar aanleiding van aanhoudende strubbelingen rond de aanbesteding van het openbaar stads- en streekvervoer. Die aanbesteding had plaats tussen maart 2004 en november vorig jaar.
De aanbesteding van het busvervoer liep twee keer stuk op een rekenfout. Busbedrijf Connexxion verklaarde de laatste keer niet te kunnen rijden voor de beloofde prijs. Als protest tegen de voortdurende onzekerheid gingen Brabantse BBA-chauffeurs dagenlang in staking.
Volgende week vrijdag bespreken Provinciale Staten het rapport. Het is de vraag of het rapport leidt tot politieke consequenties. De huidige verkeersgedeputeerde Janse de Jonge kondigde al voor de Statenverkiezingen van 7 maart zijn afscheid aan. De CDA’er staat op een verkiesbare plaats voor de Eerste Kamer.