Binnenland

Minister wil drinkuurtje aanpakken

DEN HAAG - CDA-minister Klink van Volksgezondheid wil „zo snel mogelijk” de zogenoemde happy hours en andere prijsacties in cafés aanpakken.

Binnenlandredactie
22 March 2007 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:37
DEN HAAG - Minister Klink gaat prijsacties in café's aanpakken. Foto ANP
DEN HAAG - Minister Klink gaat prijsacties in café's aanpakken. Foto ANP

Uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) blijkt dat veertien- en vijftienjarigen gretig gebruik maken van zo’n drinkuurtje of andere drankkortingen.Klink wil daar een stokje voor steken. Zijn woordvoerder bevestigde donderdagmorgen een bericht daarover in Trouw.

Minister Klink wil binnenkort om tafel met de horeca en de gemeenten, om afspraken te maken over de prijsacties. „De nadruk moet daarbij liggen op het niet meer aantrekken van minderjarige jongeren”, aldus een woordvoerder.

Uit het onderzoek van de Twentse universiteit, in opdracht van Stichting Alcoholpreventie (STAP), blijkt dat een op de drie cafés alcoholhoudende drank met korting aanbiedt.

Deze zogeheten happy hours trekken ook veertien- en vijftienjarigen aan, zo blijkt uit het onderzoek. Tijdens zo’n drinkuurtje wordt bier vaak als ”twee voor de prijs van één” verkocht, en worden forse kortingen gegeven op cocktails, mixdrankjes en sterke drank.

Juristen van VWS willen nagaan of deze drinkuurtjes kunnen worden aangepakt op grond van de antikartelwetgeving. Die verbiedt ondernemers om prijsafspraken te maken. Ook speciale studentenavonden worden zo bekeken. Zo is er in Enschede een café met een regeling voor onbeperkt drinken voor 10 euro.

De Stichting Alcoholpreventie heeft inmiddels naar aanleiding van een vergelijkbare prijsactie een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen een Groninger discotheek. Deze biedt dertien drankjes aan voor 10 euro. De commissie verbiedt namelijk prijsacties waarbij drank voor minder dan de helft van de normale prijs wordt aangeboden.

De Twentse wetenschappers bezochten 209 cafés in de vijf studentensteden Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Eindhoven en Groningen. In een op de vijf van deze kroegen vonden prijsacties plaats. Ook worden veertien- en vijftienjarigen geënquêteerd. Twee derde van hen blijkt te drinken en daarbij zijn keuze af te stemmen op prijsacties.

Onder jongeren is ondertussen een initiatief gestart om kroegen vervroegd te sluiten. De actiegroep Vroeg op Stap verzamelt handtekeningen op internet om deze aan minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan te bieden. De cafés zouden dan ook eerder open moeten gaan. Als een van de voordelen wordt genoemd dat jongeren dan eerder thuis zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer