Rijssen zet zandzakken voor de deur
De gemeente Rijssen stelt gratis zandzakken beschikbaar voor inwoners die meer wateroverlast vrezen. Inmiddels zijn 6000 exemplaren de deur uit, aldus wethouder J. Ligtenberg.
Ligtenberg zei maandag tijdens de raadsvergadering dat de bevolking nog steeds beducht is voor meer regenval en dat het gemeentebestuur daarom in totaal 10.000 zandzakken beschikbaar stelt. Mensen die het water moeilijk weg kunnen krijgen, kunnen bovendien op kosten van de gemeente een waterpomp huren bij een Rijssens verhuurbedrijf.
De wethouder kondigde ook aan te onderzoeken in hoeverre de bergingscapaciteit van het regenwater in Rijssen kan worden vergroot en hoe de afvoercapaciteit van de riolering kan worden opgeschroefd. Ideeën en tips vanuit de bevolking zijn van harte welkom, zei hij.
SGP, CDA en PvdA stelden voor een calamiteitenfonds in het leven te roepen om getroffenen te helpen bij gevallen waarin de verzekering niet voorziet. Burgemeester Lonink zei daar echter weinig voor te voelen. „Het is nu niet de tijd om te roepen: Rijssen krijgt geen natte voeten meer. We moeten nu geen fraaie uitspraken doen die we later niet kunnen waarmaken. Als we zo’n fonds in het leven roepen, moeten er waterdichte criteria komen en dat is niet zo maar te regelen.”
De wateroverlast die Rijssen als gevolg van drie wolkbreuken binnen twee weken trof, stond maandagavond als ingelast punt op de agenda van de gemeenteraad. Het college van B en W en alle fracties betuigden hun medeleven met de mensen die zijn getroffen door de hevige regenval.
Er werd uitvoerig stilgestaan bij de gevolgen van de wolkbreuken voor de bevolking, de maatregelen die genomen zullen worden en de hulpverlening. Alle fracties spraken hun lof uit voor de manier waarop politie, brandweer en gemeentepersoneel de gedupeerden te hulp zijn gekomen.
Burgemeester J. Lonink ontkende maandagavond dat hij ontstemd was over het eigenmachtig optreden van burgers, die ondergelopen straten direct hadden afgezet voor auto’s om golfslag te voorkomen. „Wel heb ik mijn ongenoegen uitgesproken over het ramptoerisme dat kort na de wolkbreuk op gang kwam.” Lonink zei bij bezoeken aan de getroffen stadsdelen geraakt te zijn door de „eensgezindheid” onder de bevolking om het waterprobleem gezamenlijk het hoofd te bieden.
De bewoners van de Molendijk-Noord nemen dinsdag overigens zelf het heft in hand en storten een betonnen veiligheidsrand langs hun huizen.