ISBO: Grip op moslimschool
UTRECHT - ISBO, de overkoepelende organisatie van islamitische scholen, vindt dat ze falende bestuursleden moet kunnen afzetten.
Dat zei interim-directeur Y. Hartog woensdag in een vraaggesprek met Trouw. Hartog vindt dat de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) moet kunnen ingrijpen als de onderwijsinspectie een school als zwak bestempelt en als blijkt dat een schoolbestuur een financieel onhelder beleid voert. „We moeten dan tegen zo’n bestuur kunnen zeggen: Treedt terug, en anderen kunnen voordragen, die wel goede bestuurders zijn”, zegt Hartog. Het bestuur legt het voorstel eind deze maand aan de algemene ledenvergadering voor.Hartog denkt dat „het oorlog wordt op die vergadering. Mensen die niet capabel zijn, voelen de bui al hangen: ze moeten van het toneel verdwijnen.”
Volgens Hartog is de ingreep nodig: „Nu moeten we nog praten als Brugman om een falend schoolbestuur te overreden op te stappen. Die bestuurders ontlenen toch maatschappelijke status aan hun functie. Die geven ze niet zomaar op. Het zijn gevaarlijke mensen, want kinderen worden van hun houding wel de dupe.”
Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs maakte onlangs bekend sneller te willen ingrijpen op slecht functionerende scholen. De ISBO, waarbij 22 besturen van in totaal 46 scholen zijn aangesloten, wil dat voor zijn.
Volgens ISBO-bestuurslid M. Derin is het de enige oplossing voor de huidige crisis in het islamitisch onderwijs. „Als er geen meerderheid voor is, zie ik de zwarte wolk boven het islamitisch onderwijs alleen maar groter worden. De ISBO is de laatste drie jaar alleen maar bezig met brandjes blussen op scholen waar het bestuur niet goed functioneert. Terwijl wij onze tijd en energie liever in ondersteuning van de kwaliteit van het onderwijs steken.”
Staatssecretaris Dijksma liet deze maand aangifte doen tegen het islamitische schoolbestuur in Helmond. Ze vermoedt dat dat strafbare feiten pleegde bij de besteding van overheidsgeld.
Bijna een jaar geleden moest het bestuur van drie islamitische scholen in Amsterdam aftreden na gerommel met de administratie. Dijksma constateerde vorige week dat de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam geen doorstart kan maken: de financiële situatie is te slecht en er is onvoldoende perspectief op verbetering van de onderwijskwaliteit.
In het bestuur van drie islamitische basisscholen in Almere, Lelystad en Hilversum barstte een interne strijd los over de zeggenschap over de scholen.
Eind vorig jaar lag het Islamitisch College Amsterdam (ICA) onder vuur. De school presteert te weinig, spaart te veel en dreigt een broedplaats van extremisme te worden, zo luidden de beschuldigingen. Het imago van de goede scholen lijdt volgens Derin onder dat van de minder goed functionerende. Ouders sturen hun kinderen liever naar een ander schooltype. De meeste moslimkinderen gaan niet naar een islamitische school.