CU en SGP in Senaat blijven samenwerken
DEN HAAG - De fracties van ChristenUnie en SGP in de Eerste Kamer zetten na 29 mei hun intensieve samenwerking voort. De komst van een vrouw bij de ChristenUnie is voor de SGP-fractie geen reden om de relatie te verbreken.
Dat deelde de SGP-fractievoorzitter in de Senaat, Holdijk, woensdagmorgen desgevraagd mee. De bestaande samenwerking kwam onder druk te staan omdat de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer coalitiepartner is in het vierde kabinet-Balkenende. Bovendien zullen de onderlinge verhoudingen na de Eerste Kamerverkiezingen van 29 mei flink veranderen. De ChristenUniefractie verdubbelt naar vier en de SGP-fractie halveert mogelijk naar één zetel. Op dit moment hebben SGP en CU elk twee zetels.De fracties van SGP en ChristenUnie in de Senaat werken zeer nauw samen. Ze houden gezamenlijke fractievergaderingen en voeren in principe altijd namens elkaar het woord.
De fractievoorzitters uit de Senaat vinden dat de coalitiedeelname van de ChristenUnie in de Tweede Kamer geen reden hoeft te zijn de samenwerking te staken. „Mogelijk dat we in de toekomst iets vaker onze eigen weg gaan, maar dat is geen probleem”, aldus SGP-fractievoorzitter Holdijk.
De gewijzigde onderlinge verhoudingen na 29 mei, de dag waarop de vorige week gekozen statenleden de nieuwe Eerste Kamer kiezen, vormen voor de fracties ook geen probleem. Volgens Holdijk ziet het er naar uit dat de ChristenUnie vier zetels krijgt en de SGP twee. „Dat is een werkbare verhouding. Een vergelijkbare verhouding hadden we voor 2000 ook.”
De komst van een vrouw in de ChristenUniefractie in de Eerste Kamer, F. Lagerwerf-Vergunst, is voor de SGP-fractie in de Senaat geen probleem. „We hebben het daar gisteren even over gehad, maar dat is voor ons als fractie geen reden om de samenwerking te verbreken”, aldus Holdijk.
De komst van een vrouw in de ChristenUnie in de Tweede Kamer, was voor de SGP-fractie in de Tweede Kamer in 2002 wel reden om de samenwerking met de CU te beëindigen. Tot dat moment voerden de partijen in voorkomende gevallen het woord namens elkaar.
Voor ChristenUniefractievoorzitter Schuurman was het geen vraag of de fracties samen verder moesten. Hij zei vorige week in deze krant: „We hebben elkaar in deze tijd hard nodig. Ik ben er voor om de band met de SGP zo nauw mogelijk te houden.”