Vrijspraak in zaak ATF-brand
LEEUWARDEN (ANP) – De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag afvalverwerker ATF en haar drie directeuren vrijgesproken van brand door schuld bij het bedrijf in 2000.
In mei van dat jaar ging 480 ton chemisch afval bij het bedrijf in Drachten in vlammen op. Zeker vier mensen liepen daardoor blijvende gezondheidsschade op. Het openbaar ministerie (OM) had in de grootste milieuzaak ooit in Friesland werkstraffen en geldboetes tegen de verdachten geëist.Volgens de rechtbank is niet duidelijk hoe de brand kon ontstaan. Daarom valt niet te bewijzen of de directeuren nalatig zijn geweest. Tot nu toe werd aangenomen dat verschillende chemicaliën illegaal bijelkaar in een loods zijn gezet met chemische broei en later brand tot gevolg.
De advocaat van de verdachten, Boudewijn van Eijck, zei direct na het vonnis dat dit „de grootste overwinning is die je als advocaat kunt halen”. Volgens hem is het beeld dat door de politie is opgeroepen van ATF als malafide organisatie door de rechtbank volledig onderuitgehaald. „Ik hoop dat deze zaak voor Friesland afgesloten kan worden”. Van Eijck verwacht namelijk niet dat het OM in beroep gaat tegen het vonnis.
Officier van justitie Ed Boelen was donderdagmiddag de eerste die de drie verdachten feliciteerde. Of het OM beroep instelt, is echter nog niet bekend.
Het bedrijf ATF kreeg wel een boete van 20.000 euro opgelegd. En één van de directeuren kreeg een voorwaardelijke geldboete van 1000 euro. Die straffen hadden echter niets met de giftige brand te maken.
De brand op 12 mei 2000 bij de afvalverwerker was slechts korte tijd groot nationaal nieuws. De vuurwerkramp in Enschede diezelfde maand, deed de brand in Friesland naar de achtergrond verdwijnen. In Friesland is de laatste zeven jaar echter voordurend onrust geweest naar aanleiding van de vrijgekomen gifstoffen. Dat leidde tot vele onderzoeken bij mensen die op de bewuste voorjaarsdag rook dadden ingeademd. Honderden mensen beweerden klachten te hebben, slechts vier zouden langdurige gezondheidsschade door de ATF–brand hebbben opgelopen.