„Kansen voor CU in provincie”
AMSTERDAM - De ChristenUnie heeft in veel provincies een grote kans om in het dagelijks bestuur van Gedeputeerde Staten te komen. De verkiezingsdag voor de Provinciale Staten verliep woensdagmorgen rustig. Een grote opkomst wordt er niet verwacht.
Dat de ChristenUnie goede mogelijkheden heeft om in het dagelijks bestuur van zes van de twaalf provincies te komen, blijkt uit een dinsdag gepresenteerde analyse van 55.000 stemadviezen. Deze zijn via de website Kieskompas voor de Provinciale Statenverkiezingen gegeven.„De partij heeft in veel provincies een ijzersterk uitgangspunt omdat het boven op de voorkeuren van de kiezers zit”, aldus politicoloog Krouwel van de Vrije Universiteit (VU) dinsdag. Hij gaf leiding aan het onderzoek. Het voorgenomen beleid van de huidige regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie staat dicht bij de wensen van de kiezers.
De ChristenUnie is klaar voor deelname aan de provinciale besturen, stelt partijdirecteur Van Rhee. „In gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders leveren wij al jaren bestuurders, die bekendstaan vanwege hun betrouwbaarheid en bestuurlijke kwaliteit. Voor veel kiezers is dat zelfs een doorslaggevende reden om op onze partij te stemmen.”
Het CDA kan als grootste landelijke partij van oudsher rekenen op een trouwe aanhang bij de Provinciale Statenverkiezingen. In geen enkele provincie is de meest gewenste coalitie er een zonder het CDA, blijkt uit de analyse. De PvdA is in negen provincies te vinden in de coalitie die kiezers wensen. Zwak staat de PvdA in Overijssel, Noord-Holland en Noord-Brabant.
Uit de analyse komt ook naar voren dat de VVD momenteel in het provinciaal bestuur is oververtegenwoordigd en dat de lokale partijen in Groningen, Drenthe, Limburg, Noord-Holland en Zeeland waarschijnlijk te klein blijven om een plek af te dwingen in Gedeputeerde Staten.
De verkiezingsdag voor de Provinciale Staten begon woensdagmorgen rustig. Traditiegetrouw komt voor de Provinciale Statenverkiezingen circa 40 tot 50 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Dat is laag in vergelijking met de verkiezingen voor de Tweede Kamer, waar het percentage tussen de 70 en de 80 procent ligt. De meeste gemeenten hadden rond 11.00 uur nog geen opkomstcijfers.
Soms waren er problemen met stemcomputers; doorgaans verliep de ochtend voorspoedig.