Valse start
De bordesscène van het nieuwe kabinet, anderhalve week geleden, heeft een lang staartje gekregen. Vrijwel direct na de fotosessie op de trappen van Paleis Huis ten Bosch trok de Partij voor de Dieren (PvdD) woedend aan de bel omdat minister Van der Hoeven van Economische Zaken een vossenbontkraag droeg.
PvdD-fractievoorzitter Thieme noemde het „schrijnend” dat de bewindsvrouw, die deel uitmaakt van een kabinet dat dierenwelzijn wil verbeteren, voor „een dergelijke provocatie” koos. Het zou Van der Hoeven sieren als ze excuses aanbood voor „deze valse start.”De minister antwoordde per kerende post: „Ik hecht er aan u te melden dat ik het dragen van kleding nimmer als een politiek statement zie en dat ik betreur dat sommigen dat wel doen. Het dragen van een kraag van vossenbont mag u dan ook niet in dit licht plaatsen.” Slim als ze is, schreef de minister ook in haar brief dat ze in haar vorige functie als onderwijsminister een riant verblijf voor gepensioneerde proefapen van TNO had geregeld. „Daaraan kunt u wel degelijk een conclusie verbinden over mijn houding met betrekking tot dierenwelzijn.”
Thieme zelf is evenmin altijd diervriendelijk. Zo draagt ze bijvoorbeeld leren schoenen. „Beter inconsequent goed, dan consequent fout”, verweert ze zich. Bonter moet ze het niet maken.
KdG
Zelfverzekerd
De meeste partijen lijken verkiezingsmoe, zo aan de vooravond van de derde verkiezingsdag binnen een jaar. Maar het CDA is nog wel te porren voor de campagne. De christendemocraten toonden zich zaterdag op hun partijcongres zelfverzekerd.
„Wij gaan komende woensdag een goed resultaat boeken”, sprak de nieuwe CDA-fractievoorzitter, Van Geel, enthousiast. „Want wij zijn de partij van de regio’s. Bovendien willen mensen hun stem alleen aan een stabiele partij geven.”
De VVD zou eens een voorbeeld aan het eensgezinde en stabiele CDA moeten nemen, zo sneerde Van Geel naar de liberalen. Volgens hem worstelt VVD-leider Rutte nog altijd met de verschillende stromingen in zijn partij. Hij trok zich niets aan van Ruttes kritiek op het financiële beleid van het nieuwe kabinet. „Ach, de VVD is even de weg kwijt.”
Ook minister-president Balkenende was zelfverzekerd en vol goede moed. Nu zijn vierde kabinet stevig in het zadel zit, heeft hij daar alle reden toe. Zelf zei hij, met een knipoog naar de aanwezige oud-premier Lubbers, die maar liefst twaalf jaar regeerde: „De parlementaire geschiedenis kent nu al drie kabinetten met mijn naam. Ruud Lubbers heeft er ook drie. Maar ja, die had er toch heel wat meer tijd voor nodig.”
PJD
Persconferentie
Premier Balkenende gaat het helemaal anders doen. Dat geldt niet alleen voor het regeringsbeleid, maar ook voor de wekelijkse persconferentie. Tot afgelopen vrijdag was de premier formeel te gast bij de parlementaire persvereniging. Dat was een wat informeel gebeuren in perscentrum Nieuwspoort waarbij voor het eerste deel gold dat radio en televisie daar geen verslag van mochten doen.
Sinds vorige week is het allemaal anders. Zonder overleg met de parlementaire journalisten is besloten dat de Rijksvoorlichtingsdienst in de toekomst de wekelijkse persconferentie organiseert. De pers is nu te gast bij de premier in plaats van omgekeerd. Bovendien is het gemoedelijke er af; de gehele persconferentie mag worden uitgezonden. Via de internetsite politiek24.nl is de persconferentie zelfs live te volgen.
VVD-fractievoorzitter Rutte was de enige fractievoorzitter die de kwestie vorige week tijdens het debat over de regeringsverklaring aan de orde stelde. Hij noemde het opmerkelijk dat dit kabinet zo veel aandacht vraagt voor overleg met organisaties en instellingen in de samenleving, terwijl er met de journalisten geen overleg was gevoerd. „Daarvoor was geen dialoog nodig, begrijp ik”, merkte hij fijntjes op.
GV
Ervaring
Nu zo’n vijftien Kamerleden doorgestroomd zijn naar het kabinet en hun plaats in het parlement is opgevuld door anderen, is het moment daar om de samenstelling van de Kamer eens wat preciezer onder de loep te nemen.
Kijken we naar de man-vrouwverhouding, dan blijken 58 personen tot het ”zwakke geslacht” te behoren. Drieënhalf jaar geleden waren dat er 57, wat ook toen al een historisch record heette.
Interessant is verder om de schijnwerper te richten op de ervaring van Kamerleden. De meest onervaren fractie is die van de Partij voor de Dieren (PvdD). De twee fractieleden zitten beiden nog maar 96 dagen in de volksvertegenwoordiging. Veel groentjes vinden we verder bij de ChristenUnie. De zeskoppige fractie komt uit op een gemiddelde ervaring van 388 Kamerdagen. Maar dat getal komt uitsluitend zo hoog uit door fractievoorzitter Slob, die met zijn 2031 dagen het gemiddelde flink omhoog trekt. Zouden we hem er buiten laten, dan blijft de CU steken op slechts 59 dagen per fractielid.
De kleinste fractie in de Kamer, de SGP, blijkt de meest ervaren fractie te zijn. Nestor Van der Vlies (9400 dagen) brengt het gemiddelde van zijn fractie op maar liefst 6301 dagen. Zijn fractiegenoot Van der Staaij is allang niet meer het jongste Kamerlid, en ook nog lang niet de meest ervaren parlementariër, maar hij is wel de jongste volksvertegenwoordiger (38 jaar) die tevens 8,5 jaar ervaring heeft.
AdJ
Agenda
De Tweede Kamer vergadert in verband met de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag deze week alleen op donderdag. Er staat dan onder meer een debat over eerwraak op de agenda.