Weinig twijfel bij afgesloten strafzaken
DEN HAAG (ANP) - Het loopt niet storm bij de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS).
Het aantal zaken dat in het eerste jaar van haar bestaan werd voorgelegd aan de ”twijfelcommissie” van justitie is beperkt gebleven tot 26. Het leeuwendeel daarvan kwam „evident niet in aanmerking voor nader onderzoek”, zo schrijft de CEAS in haar eerste jaarverslag.Eerder werd al bekend dat in drie zaken wel is geadviseerd tot nader onderzoek. Het college van procureurs-generaal heeft die adviezen overgenomen. Het gaat om de zaken Hennie K., Ina Post en Lucia de B.
Hennie K. werd veroordeeld tot acht jaar cel en tbs in een omvangrijke zedenzaak in Enschede. Ina Post maakte reeds vele malen vergeefs een gang naar de Hoge Raad met herzieningsverzoeken, die telkens werden afgewezen. Zij werd in de jaren ’80 veroordeeld wegens de moord (in 1987) op een bejaarde vrouw die zij verzorgde. De Haagse verpleegster Lucia de B. werd veroordeeld tot levenslang wegens de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe. In alle drie de zaken loopt het CEAS-onderzoek nog.
Het aantal zaken „dat vragen oproept”, staat niet in verhouding tot de maatschappelijke onrust over mogelijk onterechte veroordelingen, zo merkt de commissie in het jaarverslag op. De CEAS is in het leven geroepen na het debacle rond de Schiedammer parkmoord. In die zaak werd de verkeerde verdachte tot in hoogste instantie veroordeeld, na een grote reeks fouten van politie en justitie.
De CEAS beschikt over een vaste toegangscommissie, die aangemelde zaken beoordeelt op geschiktheid voor nader onderzoek. Deze commissie bestaat uit de Nijmeegse strafrechtsgeleerde Y. Buruma (voorzitter), de Haagse advocaat M. Wladimiroff en de Amsterdamse advocaat-generaal F. Posthumus. Laatstgenoemde deed onderzoek naar de misstanden in de Schiedammer parkmoordzaak.
De toegangscommissie adviseert het college van procureurs-generaal, dat uiteindelijk besluit of een zaak nader moet worden onderzocht. Is dat het geval, dan wijst het college drie deskundige leden van de CEAS aan om zo’n zaak tegen het licht te houden. Hun bevindingen kunnen leiden tot een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, dan wel zo’n verzoek ondersteunen.