Binnenland

Vechten voor het „Volkelgevoel”

VOLKEL - ”Wij laten wel over ons vliegen, maar niet over ons lopen”, meldt de tekst op een spandoek. De inwoners van Volkel zijn het zat. Ze willen meer woningen kunnen bouwen, en wel zo snel mogelijk. Staatssecretaris Van der Knaap doet wat hij kan, beloofde hij woensdag in het Brabantse dorp.

Jacob Hoekman
1 March 2007 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:33

Volkel en vliegbasis - het woordenpaar hoort onlosmakelijk bij elkaar. Meteen na de bezetting van Nederland door de Duitsers, in augustus 1940, begon het Duitse leger met de aanleg van de basis. Sindsdien ziet Volkel ze vliegen, zoals een ander spandoek woensdag aangaf.Bovendien hóórt het dorp de F-16’s ook vliegen. Gevolg: door wettelijke bepalingen over geluidscontouren en vanwege milieu-eisen mag al jarenlang geen nieuwbouw worden gepleegd. Dat gaat het dorp opbreken, zegt voorzitter Rinus Verhoeven van de dorpsraad. „Twintig jaar geleden telde Volkel nog 4100 inwoners, nu komen we niet verder dan 3600. Sociale verbanden vallen uiteen, kinderen moeten noodgedwongen verkassen en het dorp vergrijst sterk. We zitten muurvast en kunnen geen kant uit.”

Daarom wil Volkel dat de geluidscontouren worden opgerekt of dat er anderszins een oplossing wordt bedacht. Hoe dan ook, het dorp wil bouwen. Zoveel werd wel duidelijk tijdens het bezoek van staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) woensdag aan het dorp in de gemeente Uden. De inwoners, die massaal naar het dorpshuis waren getrokken, herinnerden de staatssecretaris eraan dat het dorp al sinds 1998 wacht op een beloofde milieueffectrapportage (MER), die de basis moet leggen voor eventuele uitbreiding van Volkel. „Ik schaam me diep”, zei Van der Knaap woensdag tegen de verzamelde inwoners. Hij beloofde dat het rapport vóór 1 juli beschikbaar zal zijn.

Volkel heeft vertrouwen in de woorden van Van der Knaap, bleek woensdag. Het dorp vergastte de bewindsman meermalen op een ovatie en op goedmoedig gezang - iets dat eerdere bezoekende staatssecretarissen niet ten deel viel. „Ik kan bijna niet wachten tot we terug kunnen naar Volkel”, gaf een jongere te kennen die noodgedwongen naar Uden verhuisde. „Al woon je in Uden, het Volkelgevoel blijft. In de stad, ook een stad als Uden, kén je elkaar vaak niet eens.”

Van der Knaap gaf na afloop van de bijeenkomst aan „blij verrast” te zijn met de positieve opstelling van de Volkelnaren. „Dat kan ook anders. In Schinveld staan de partijen recht tegenover elkaar. Maar hier is totaal geen discussie over de aanwezigheid van de luchtbasis zelf. Zo’n positieve houding heb ik nog nooit meegemaakt. Als ik vanaf nu het woord Volkel ergens lees, zal ik onmiddellijk denken aan die zingende mensen hier.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer