Oppositie loopt zich warm
DEN HAAG (ANP) – Het vierde kabinet-Balkenende maakt donderdag zijn debuut in de Tweede Kamer met het afleggen van de regeringsverklaring. De afgelopen weken nam de oppositie hierop al een voorschot door niet alleen het inkomensbeleid aan de kaak te stellen, maar ook morele kwesties als het homohuwelijk, abortus en stamcelonderzoek aan te roeren.
Dat het regeerakkoord uitdrukkelijk stelt dat trouwambtenaren mogen weigeren homostellen te huwen, viel in slechte aarde bij grote delen van de oppositie. De VVD maakte zich druk om de nadruk die de regering legt op alternatieven voor abortus en euthanasie. D66 pleitte alvast voor het toestaan van embryonaal stamcelonderzoek. Het nieuwe kabinet wil een verbod hierop juist verlengen.Grootste ophef kwam voor rekening van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, die zowat de hele Kamer over zich heen kreeg toen hij de dubbele nationaliteit van PvdA-staatssecretarissen Aboutaleb (Sociale Zaken) en Albayrak (Justitie) aan de kaak stelde. In het debat over de regeringsverklaring is zijn partij van plan moties van wantrouwen tegen de bewindspersonen in te dienen.
Met zijn afkeer van het generaal pardon en een pleidooi voor een boerkaverbod vindt Wilders meer weerklank onder collega-parlementariërs, vooral bij zijn voormalige partijgenoten van de VVD, vlak achter de SP de grootste oppositiepartij. VVD-leider Rutte heeft het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie al verscheidene malen op de korrel genomen. Onder het nieuwe kabinet zullen de burgers te maken krijgen met een fikse lastenverzwaring, waarschuwde de liberale voorman. Vooral de middeninkomens zouden de dupe zijn, alleen lagere inkomens zouden profiteren van extraatjes als gratis schoolboeken en extra geld voor armoedebestrijding.
De SP vindt juist dat Balkenende-4 veel te weinig doet voor arme mensen. Verder zullen de socialisten tijdens het debat over de regeringsverklaring opnieuw aandringen op een parlementair onderzoek naar de opstelling van Nederland tegenover de oorlog in Irak. Het kabinet wil hier niet aan, terwijl regeringspartij PvdA dat juist altijd wel wilde.
Ook een punt als de aftrek van hypotheekrente kan de SP munitie opleveren omdat het kabinet hier niet aan morrelt, terwijl PvdA en ChristenUnie de aftrek het liefst wilden beperken voor de hogere inkomens. Ook met de voorgenomen AOW-heffing voor gepensioneerden kan de partij een punt maken, waarbij de socialisten dan de VVD aan hun zijde zullen vinden. De liberalen zullen het CDA eraan herinneren dat de partij tijdens de verkiezingscampagne afgaf op wat de christendemocraten de Bos-belasting noemden, naar PvdA-aanvoerder Bos.
GroenLinks greep een dag voor de regeringsverklaring een rapport van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) aan om duidelijk te maken dat het nieuwe kabinet helemaal niet zo groen is. GroenLinks-leider Halsema wees erop dat volgens het MNP extra maatregelen nodig zijn om de milieudoelstellingen van het kabinet te verwezenlijken.