„Emmeloord moet ziekenhuis houden”
Het Dr. J. H. Jansenziekenhuis in Emmeloord moet een volwaardig hospitaal blijven, met behoud van eerstelijnszorg. Dat vinden de Tweede-Kamerfracties van CDA, LPF, PvdA, ChristenUnie, SP en SGP. Zij maakten dat woensdag bekend bij monde van SGP-fractievoorzitter B. J. van der Vlies, voorzitter van de vaste kamercommissie voor volksgezondheid.
Kamerleden van de zes partijen bezochten woensdag het Emmeloordse ziekenhuis tijdens een werkbezoek aan de provincie Flevoland. SGP’er Van der Vlies is ervan overtuigd dat de continuïteit van het ziekenhuis gewaarborgd moet blijven. „Het gaat om patiënten en niet om de euro’s.”
In de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord is het al geruime tijd onrustig. Vorige week concludeerde een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris J. Kraaijeveld-Wouters dat het acht jaar geleden ontstane fusieziekenhuis toe moet naar een totaal nieuwe structuur. Daarin is geen ruimte voor twee volwaardige ziekenhuizen, maar slechts voor twee klinieken met elk hun speciale aandachtsgebied. In Emmeloord blijft daardoor alleen ruimte voor een sober uitgerust ziekenhuis.
Volgens Van der Vlies hebben de kamerleden niet de mogelijkheden om de raad van bestuur en de raad van toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen terug te fluiten. Hij zei dat ten overstaan van zo’n 1500 inwoners van de polderstad die waren samengekomen bij het ziekenhuis. Met tientallen spandoeken betuigenden zij hun ongenoegen over de mogelijke afslanking van het hospitaal.
Verpleegkundige A. van de Blink, die het woord voerde namens het personeel, pleitte voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis. „Al het personeel is betrokken bij de patiënten. Ons kleinschalige ziekenhuis biedt een menselijke maat van zorg en kwaliteit en dat willen wij zo houden. Wij willen 24-uursbasiszorg, zeven dagen per week, dag en nacht, voor de bevolking.”
Emmeloorder Hans Veenhuis sprak de kamerleden namens de inwoners van de Noordoostpolder en Urk toe en overhandigde hun een petitie. Dertigduizend mensen pleiten daarin voor het behoud van het ziekenhuis. Veenhuis: „De afstanden in dit gebied zijn nu eenmaal anders dan in de rest van ons land. Juist de kleinere ziekenhuizen kunnen ervoor zorgen dat de wachtlijsten in de toekomst verdwijnen. Het sluiten ervan leidt tot nog langere wachttijden in de ziekenhuizen die openblijven. Groot is niet altijd goed.”
Fractievoorzitter K. Veling van de ChristenUnie noemde de betrokkenheid van de Emmeloorders „hartverwarmend. We zullen er bij de minister van Volksgezondheid op aandringen dat er in de Noordoostpolder geen veredelde polikliniek komt.” Ook CDA-kamerlid Buijs toonde zich voorstander van een volwaardig ziekenhuis in Emmeloord.
De SGP-statenfractie in de provincie Flevoland heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van GS over de toestand bij de Flevolandse ziekenhuizen. Volgens fractievoorzitter M. Boogerd gaat het rapport van de commissie-Kraaijeveld-Wouters te veel over de toekomstige structuur van het ziekenhuis en te weinig over de dienstverlening aan de patiënten. „Een vervoertijd van drie kwartier in een ambulance naar een ziekenhuis wordt zelfs acceptabel geacht. Dat zal je maar overkomen als je acute ziekenhuishulp nodig hebt.”