Arie Slob: Bescheiden duizendpoot
DEN HAAG (ANP) – De OV–fiets, jongeren met een arbeidshandicap, onderhoud van vaarwegen en de elektriciteitswet. Het is een tamelijk willekeurige greep in het scala van onderwerpen, waarmee Arie Slob zich als Kamerlid van de ChristenUnie de afgelopen maanden bezighield. De man die André Rouvoet opvolgt als fractieleider is een duizendpoot. Hij moet wel. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Schutte en heeft vrijwel steeds deel uitgemaakt van een fractie van drie personen. Anders dan bij de grote fracties moeten de leden van de kleinere fracties niet vechten om een aansprekende portefeuille van onderwerpen, maar juist scherpe keuzes maken bij deelname aan overleggen en debatten om te voorkomen dat het werk hun boven het hoofd groeit.
De 45–jarige Slob zoekt dan meestal niet de confrontatie, maar gaat op zoek naar medestanders om door een amendement of een motie het beleid wat in de gewenste richting bij te sturen. De bescheiden Slob wacht een zwaardere opgave dan zijn voorganger Rouvoet.
Nu de ChristenUnie in de regering zit kan Slob een zure regen van kritiek verwachten van GroenLinks–fractievoorzitter Halsema, van SP–leider Marijnissen en aan de rechterkant van VVD–leider Rutte of Wilders (PVV). Dan past geen bescheidenheid, maar zelfverzekerdheid, omdat het nu aan Slob is zijn partij smoel te geven in het politieke debat.
Hij kon al wennen aan de schijnwerpers van de publiciteit, eerst toen hij deel uitmaakte van de commissie–Duivesteijn die onderzoek deed naar grote projecten als HSL en Betuwelijn en recent toen hij Rouvoet bijstond in de onderhandelingen over het nieuwe regeerakkoord.
Slob groeide op in een gezin van tien kinderen. Zijn vader, een middenstander, overleed toen Arie negentien was. Slob zegt zijn moeder nog steeds dankbaar te zijn dat ze hem liet studeren. Daarbij volgde hij zijn hart. Zijn belangstelling ging uit naar geschiedenis en zijn tweede vak werd maatschappijleer. Al tijdens zijn studie kreeg hij de smaak van lesgeven te pakken. Dat leidde tot een loopbaan in het onderwijs, die eindigde bij de schoolbegeleidingsdienst in Zwolle. In die plaats kan men hem met zijn zoon aantreffen op de tribune van de plaatselijke FC. Verder houdt Slob van trimlopen, spannende en theologische boeken en gospelmuziek.