Binnenland

KB verwerft kostbaar Gruuthuse-handschrift

DEN HAAG - De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een uniek middeleeuws handschrift verworven. Het Gruuthuse-handschrift is een van de belangrijkste bronnen voor de Middelnederlandse letterkunde en voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen.

Cultuurredactie
15 February 2007 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 04:31
DEN HAAG – Twee pagina’s uit het middeleeuwse Gruuthuse handschrift, dat de Koninklijke Bibliotheek heeft verworven. Rechts onderaan het bekende Egidiuslied. - Foto’s KB
DEN HAAG – Twee pagina’s uit het middeleeuwse Gruuthuse handschrift, dat de Koninklijke Bibliotheek heeft verworven. Rechts onderaan het bekende Egidiuslied. - Foto’s KB

Het is het laatste topstuk van de middeleeuwse cultuur dat tot op heden in particuliere handen was.Het Gruuthuse-handschrift, genoemd naar een eerdere eigenaar, de beroemde vijftiende-eeuwse verzamelaar Lodewijk Gruuthuse, bevat gedichten, liederen en gebeden uit de veertiende eeuw. Veel van de liederen zijn alleen in dit handschrift overgeleverd. Het bevat onder andere het bekendste middeleeuwse lied, het Egidiuslied, dat spreekt over het verdriet van een man over zijn overleden vriend.

Ook andere liederen uit het handschrift brengen de emoties van de middeleeuwse mens nabij, zoals het liefdeslied Aloeette en het satirische Kerelslied. Bij een groot deel van de liederen is ook muzieknotatie opgenomen, wat het manuscript ook van groot musicologisch belang maakt.

Het Gruuthuse-handschrift is het laatste manuscript van zulke grote waarde voor middeleeuwse Nederlandse cultuur dat nog geen deel uitmaakte van een openbare collectie en daarmee van het toegankelijke nationale erfgoed. Het handschrift was voor het laatst te zien op een tentoonstelling in 1992.

„Het is een van de meest beroemde Middelnederlandse handschriften. Je zou deze liederen ”de musical van de middeleeuwen” kunnen noemen. Ze brengen je dicht bij de mensen van toen. De verwerving van zo’n uitzonderlijk handschrift is een voorrecht”, aldus Wim van Drimmelen, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek.

Het handschrift is vanaf 1 maart integraal te zien op de website van de Koninklijke Bibliotheek, inclusief een inleiding en een transcriptie van alle teksten. Deze transcriptie is ter beschikking gesteld door het Huygens Instituut, dat een wetenschappelijke editie van het handschrift voorbereidt, die in de loop van 2008 zal verschijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer