Ouder beheert met Kliktime computergebruik van kind
NUNSPEET - Internetprovider Kliksafe start dinsdag -de eerste dag van de vijfdaagse gezinsbeurs Wegwijs 2007- met de verkoop van Kliktime. Met dit computerprogramma speelt het bedrijf in op de wens van ouders, leerkrachten en jeugdbonden om het computer- en internetgebruik van kinderen te kunnen beheren.
Kliktime is volgens Kliksafedirecteur Bert Jan Peters een unicum op de Nederlandse markt. „Er is nog geen Nederlandstalig pakket met deze mogelijkheden.”
Anders dan bij Kliksafe is er bij het nieuwe programma geen sprake van een filter, benadrukt Peters. „Kliktime is een stuk gereedschap waarmee ouders bijvoorbeeld in kunnen stellen hoe lang hun kinderen op de computer mogen, op welke dagen ze wel of niet mogen internetten en welke programma’s ze op bepaalde tijden kunnen gebruiken. Is de ingestelde tijd bijna om, dan volgt er een waarschuwing. Na enkele meldingen wordt de gebruiker automatisch uitgelogd.”Uitgangspunt voor Kliktime is het Amerikaanse programma KidsWatch. Voor Kliksafe was het geen optie om het softwarepakket geheel in eigen beheer te ontwikkelen. „Dat zou het product onbetaalbaar maken”, aldus Peters. „En waarom zou je dat doen als er al een programma bestaat dat doet wat je wilt?”
Dat Microsoft in de nieuwste versie van Windows ook een beheermogelijkheid heeft ingebouwd, ziet Peters niet als een bedreiging. „Kliktime heeft duidelijk meer mogelijkheden. Bij Windows Vista kun je bijvoorbeeld alleen maar instellen tussen welke tijden iemand mag computeren of internetten maar niet hoeveel uur per dag. Ook biedt Kliktime, in tegenstelling tot Vista, de mogelijkheid om de dvd-drive uit te schakelen en kun je per programma instellen hoe lang een kind daar gebruik van mag maken. Het laatste is bijvoorbeeld handig bij chatprogramma’s zoals msn.”
KidsWatch is inmiddels in gesprek met Microsoft om de volgende versie van het beheerprogramma nauw aan te laten sluiten op de mogelijkheden van Windows Vista. „De volgende versie van KidsWatch -en daarmee ook Kliktime- zal dan een toevoeging zijn op het nieuwe besturingssysteem van Microsoft.”
Peters besloot deze verbetering echter niet af te wachten. „De tijd is er nu rijp voor. Bovendien is Vista nog lang geen gemeengoed.”
Met de betrouwbaarheid van Kliktime zit het volgens Peters wel goed. „Het is mij nog niet gelukt de instellingen te omzeilen. Maar let wel: de betrouwbaarheid staat of valt met het goed instellen van het programma.”
Ook Pieter Verrips uit Scherpenzeel, een van de vijftig testouders, erkent dat een kind niet om het programma heen kan. „Ik heb uitgebreid geprobeerd om het programma te verwijderen. Onder Windows XP lukt dat gewoon niet. Bij Windows 98 zie ik meer mogelijkheden, maar ook daar is het moeilijk. Bovendien heeft een ouder snel genoeg in de gaten dat zijn kind het programma gewist heeft.”
Het aanmaken in de computer van verschillende gebruikersaccounts -naast de beheerder zijn dit de overige gezinsleden- ziet Verrips als een mogelijk struikelblok voor ouders die daar niet vertrouwd mee zijn. Ook het gespecificeerd instellen van al die accounts vergt volgens hem veel tijd. „Kliktime komt daarin tegemoet door de mogelijkheid van het gebruik van een aantal standaardinstellingen”, aldus Peters. „Bovendien hoeft de ouder de accounts maar één keer aan te maken, alleen in Kliktime. Het programma voert deze instellingen vervolgens automatisch door in het besturingssysteem.”
Verrips -leraar aan het Van Lodensteincollege en parttime websiteontwikkelaar- zou niet tot de aanschaf van Kliktime overgaan. „Het risico bestaat dat de open communicatie met je kinderen over mediagebruik vervangen wordt door het instellen van Kliktime. Als de computer zichzelf na de ingestelde tijd afsluit, haal je de verantwoordelijkheid bij de kinderen weg. Het is de bekende discussie. Ik praat liever met de kinderen en leer hun op die manier hun grenzen te kennen. Toegegeven: ik heb het voorrecht dat ik twee dagen per week thuis werk, dus ik zit er wel met m’n neus bovenop.”
Peters: „Het gebruik van Kliktime sluit discussie niet uit. Integendeel. Je kunt er juist met je kinderen over praten waarom je het programma op een bepaalde manier instelt.”
Voor een druk gezin waarvan de vader vijf dagen per week werkt en ook ’s avonds nogal eens van huis is, kan Kliktime uitkomst bieden, erkent Verrips. Binnen het onderwijs ziet hij echter nog meer toepassingsmogelijkheden. „Als basisschoolkinderen vrij van de computer gebruik mogen maken, kan ik me voorstellen dat een programma als Kliktime een nuttig instrument kan zijn.”