Aanval op vrijheid ambtenaren
AMSTERDAM - Homobelangenorganisatie COC gaat gemeenten binnenkort vragen de namen van gewetensbezwaarde ambtenaren openbaar te maken. De Amsterdamse raad stemt woensdag over een VVD-motie waarin ambtenaren wordt verboden te weigeren homoseksuelen te trouwen.
Naar verwachting wordt het voorstel aangenomen. Het COC gaat andere gemeenten in Nederland aansporen dit voorbeeld te volgen.Volgens voorzitter Frank van Dalen van het COC mag zes jaar na de openstelling van het homohuwelijk worden verwacht dat niet persoonlijke opvattingen leidend zijn voor ambtenaren, maar de wet. „Door ambtenaren de mogelijkheid van weigeren te geven, houdt het nieuwe kabinet discriminatie in stand, terwijl het die juist moet bestrijden”, zegt hij.
Komende week vraagt het COC alle gemeenten in een enquête de namen van bezwaarde ambtenaren openbaar te maken. „Ook heterostellen moeten de keuze krijgen deze ambtenaren te weigeren. Al is het maar uit respect voor eigen vrienden en familieleden die wel homo of lesbisch zijn.”
In het vorige week gepresenteerde regeerakkoord kwamen CDA, PvdA en ChristenUnie overeen initiatieven te zullen nemen om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen wanneer er „in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan.”
Volgens Van Dalen zijn zij daarmee nog niet van plan nieuwe ambtenaren dezelfde vrijheden te gunnen als de huidige groep gewetensbezwaarde ambtenaren. Hij acht het uitgesloten dat de gewetensvrijheid van nieuwe ambtenaren op grond van deze passage wettelijk verankerd wordt.
ChristenUnievoorman Rouvoet zegt in een reactie een discussie over deze passage in het regeerakkoord niet via de media te willen voeren. „De strekking en de status van deze tekst kan voor het COC geen verrassing zijn. Als het goed is, realiseert het COC zich dat gemeenten juridisch niet op voorhand alles van ambtenaren kunnen eisen. Tegelijkertijd gaan wij gemeenten niet voorschrijven hoe hun aannamebeleid er moet uitzien, dat bepalen ze zelf.
Vooralsnog zie ik geen reden verder te willen gaan dan de praktische oplossing die Cohen indertijd beoogde. Zolang gemeenten zich daaraan houden, is er geen probleem.”
De Amsterdamse burgemeester Cohen heeft al laten weten het nieuwe kabinetsbeleid te betreuren. „We zijn nu zes jaar verder en kunnen constateren dat het homohuwelijk geheel is ingeburgerd. Dan is het op zijn zachtst gezegd jammer dat in het regeerakkoord staat dat ambtenaren mogen weigeren. Ik vind juist dat zij de wet horen te volgen.”