Kort geding Westermoskee van de baan
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse woningcorporatie Het Oosten heeft maandag een kort geding tegen de Turkse organisatie Milli Görüs over de omstreden Westermoskee ingetrokken. Dat heeft de woningbouwvereniging laten weten.
Het Oosten wilde gistermiddag bij de rechter de bouw van de moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes veilig stellen. Het Oosten en moskeevereniging Aya Sofya, onderdeel van Milli Görüs, liggen al enige tijd met elkaar overhoop over de koers die de moskee moet varen. De woningcorporatie wil dat de moskeevereniging zich houdt aan een eerder gesloten convenant om de liberale koers te garanderen.De partijen voerden sinds vrijdag crisisoverleg om een oplossing te vinden. „We zijn eruit”, aldus een zegsman van Het Oosten. Over de gevonden oplossing willen de betrokkenen geen mededelingen doen.
De woningcorporatie had de indruk dat Milli Görüs de verlening van de bouwvergunning voor haar eigen gebedshuis probeerde te vertragen of te voorkomen. Zonder bouwvergunning zou de grond waarop de moskee moet komen, in 2010 teruggaan naar Milli Görüs. Het Oosten heeft echter al enkele miljoenen geïnvesteerd in de voorbereiding van de bouw van de moskee en de ernaast gelegen woningen, winkels en parkeergarage.
Daarnaast vreest de woningbouwvereniging dat Aya Sofya met de komst van voorzitter Fatih Dag vorig jaar, kiest voor een minder liberale koers. Het Oosten wil dat Dag de banden loslaat met het Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen, dat bekendstaat als zeer conservatief. Een week geleden onthulde het tv-prgramma KRO Reporter een geheim contract, waaruit blijkt dat de Westermoskee in handen komt van het Duitse hoofdkantoor.
De relatie met het stadsdeel en de woningbouwvereniging verslechterde en Het Oosten eiste het aftreden van Dag. Hij liet maandag weten dat hij aanblijft. „Mijn positie staat niet meer ter discussie”. Ook de bouwvergunning kan er volgens hem gewoon komen.