„Aandacht voor hoogwater ebt weg”
ARNHEM - Er is een tussensprint nodig om alle voorgenomen maatregelen voor hoogwaterbescherming in 2015 te kunnen halen. Nederland ligt achter op schema. De aandacht voor maatregelen die overstromingen en dijkdoorbraken moeten voorkomen, verslapt steeds verder.
Verantwoordelijk Gelders gedeputeerde H. Keereweer zei dat donderdag in Arnhem op de vijfde internationale Hoogwaterconferentie. Milieuminister Uhlenberg van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen was het met hem eens. Voor bescherming tegen extreem hoge waterstanden in de rivieren zijn de komende tien jaar nog miljarden euro’s nodig, aldus de beide bestuurders.Keereweer riep het nieuwe kabinet op om het Nederlandse waterbeheersingssysteem, inclusief de waterschapslasten, met rust te laten. Volgens de gedeputeerde leidt elke verandering in het stelsel tot onrust en tot afbreuk aan solidariteit.
„Effectieve bescherming tegen hoogwater en berekenen waar gecontroleerde overstromingen eventueel mogelijk zijn, is uiteindelijk in het belang van het hele land. Want als het zomaar mis gaat, zijn de kosten niet te overzien”, zei Keereweer. Uhlenberg meldde dat een overstroming in zijn deelstaat minimaal 130 miljard euro schade zal veroorzaken.
Het bedrag van 150 miljoen euro dat de coalitiepartijen in het regeerakkoord hebben uitgetrokken voor verbetering van de waterveiligheid is volgens Keereweer teleurstellend. Hij verwacht dat de rivieren meer water moeten vervoeren, naarmate het klimaat verandert. Samen met Noord-Rijnland-Westfalen wil hij onderzoeken of en zo ja in welke mate de rivierencapaciteit daarop moet worden aangepast.
Staatssecretaris Schultz van Haegen van Waterstaat noemde de samenwerking tussen Gelderland en Noord-Rijnland-Westfalen het voorbeeld voor de Europese Hoogwaterrichtlijn, die binnenkort in werking gaat. Dan moeten alle Europese lidstaten een risicobeheersplan maken, dat ook is afgestemd op de buren. Gelderland en het Duitse buurgebied zijn samen gaan werken op het terrein van waterbeheersing na de hoogwaterperiodes van 1993 en 1995.
Het ministerie, de provincie Gelderland en Noord-Rijnland-Westfalen hebben donderdag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar getekend. De komende jaren willen de overheden vooral de 2,5 miljoen inwoners van het gebied meer gaan betrekken bij de veiligheid achter de dijken.