Binnenland

Den Haag pakt huisjesmelkers aan

DEN HAAG - De gemeente Den Haag en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen/Nationale Hypotheek Garantie (WEW/NHG) gaan samenwerken in de strijd tegen huisjesmelkers en malafide huiseigenaren. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Van onze correspondent
7 February 2007 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:30

Het gaat vooral om het bestrijden van fraude bij hypotheken. De NHG vergoedt banken de restschuld van een hypothecaire lening wanneer de opbrengst na gedwongen verkoop van het pand onvoldoende is om de totale lening af te lossen.Vaak worden deze panden op de veiling verkocht. Huisjesmelkers spelen daar handig op in. Het aantal geveilde panden in Den Haag stijgt volgens de gemeente al jaren en daarmee ook het aantal verliesdeclaraties.

Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): „Als een huisjesmelker in een wijk actief is, dan zet dat de leefbaarheid en veiligheid zwaar onder druk. Je moet je voorstellen dat in een portiekwoning tien of soms wel twintig mensen wonen op een veel te klein oppervlak. Daarnaast is er vaak geknoeid met gas en elektra, wat levensgevaarlijke situaties geeft.”

Uit de feiten blijkt ook dat de panden in Den Haag die via een veiling van eigenaar wisselen vaak in toch al kwetsbare wijken liggen zoals Laak, Regentesse-Valkenboskwartier en Rustenburg Oostbroek.

Financieel is de schade volgens de gemeente groot. De NHG betaalde in 2006 aan banken 21 miljoen euro aan verliesdeclaraties. Alleen al voor woningen in de gemeenten Rotterdam en Den Haag was dat 9 miljoen euro.

Karel Schiffer, Algemeen Directeur van de Stichting WEW: „Vanuit Rotterdam en Den Haag worden jaarlijks de meeste verliesdeclaraties ingediend. Op een totaal van ongeveer 800 per jaar in Nederland komt circa 45 procent uit deze twee steden. In zeker de helft van de gevallen is er sprake van een vorm van hypotheekfraude. Het gaat hier om misbruik van gemeenschapsgeld en dat is maatschappelijk onaanvaardbaar.”

De samenwerking met Stichting WEW is een uitbreiding van een eerder gesloten convenant tussen de gemeente Den Haag, de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken, de Nederlandse Vereniging van Banken, het openbaar ministerie en de politie. Dit convenant werd in december 2005 gesloten.

In 2006 zijn 340 aanschrijvingen voor onderzoek doorgestuurd naar de banken. In 24 zaken is vervolgens de hypotheek opgeëist door de bank en in zeven zaken is aangifte gedaan van hypotheekfraude. Veertig zaken zijn in orde bevonden. De overige zaken zijn nog in onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer