Nederlandse terreurverdachte voorgeleid in VS
WASHINGTON (ANP/AFP) – De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al–D. heeft maandag voor een federale rechtbank in de Verenigde Staten verklaard niet schuldig te zijn aan een poging tot het plegen van terreurdaden in Irak. Nederland droeg Al–D. zaterdag over aan de Amerikaanse autoriteiten, die hem verdenken van betrokkenheid bij een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.
De Nederlander was voor een bruiloft naar Fallujah gereisd, waar hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders is ontvoerd en gedwongen om filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. Die zouden tot ontploffing worden gebracht als een Amerikaanse patrouille passeerde.Al–D. is aangeklaagd omdat hij vanuit Nederland naar Irak zou zijn gereisd met een groepering die zich “Strijders van Fallujah” noemde, met het plan een bomaanslag op Amerikanen te plegen. De in Irak geboren Nederlander kan als hij schuldig wordt bevonden tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.
De zaak tegen al–D. is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie de eerste strafrechtelijke vervolging in de VS van een persoon die zich schuldig zou hebben gemaakt aan terroristische activiteiten in Irak. De gedaagde werd in september 2005 formeel in staat van beschuldiging gesteld door een onderzoeksjury in Washington D.C. Er ligt een zes punten tellende aanklacht tegen hem.
Het Amerikaanse Openbaar Ministerie liet zich maandag lovend uit over de Nederlandse medewerking in de zaak. „We kijken uit naar de samenwerking met de Nederlandse autoriteiten in de vervolging van deze gedaagde onder ons strafrecht", aldus aanklager Jeffrey A. Taylor op maandag. Volgens FBI–kopstuk Joseph Persichini jr. hebben de Nederlandse politie en Nederlandse regering assistentie verleend die van „onschatbare waarde" was.
Bart Stapert, een van al–D.’s Nederlandse advocaten, uitte maandagavond in het tv–programma Nova zijn zorgen over de behandeling die de Nederlander in de gevangenis ten deel zou kunnen vallen. Moslimverdachten lopen gevaar te worden mishandeld door zowel bewakend personeel als medegedetineerden, aldus Stapert.
De raadsman zei tevens te vrezen dat de Amerikanen Wesam al–D. tot zondebok zullen maken, die het heeft voorzien op de Amerikaanse militairen in Irak.