Binnenland

PvdA wil opheldering over dumpen nucleair afval

DEN HAAG (ANP) – De Partij van de Arbeid wil precies weten wat er gebeurt met verarmd uranium dat door het bedrijf Urenco wordt geëxporteerd naar Rusland. Fractiespecialist Diederik Samsom gaat schriftelijk opheldering vragen bij staatssecretaris Van Geel van Milieu.

29 January 2007 12:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Samsom kondigde dat maandag aan in het Radio 1–programma De Ochtenden. Van Geel is de eerstverantwoordelijke bewindspersoon als het gaat om de afgifte van vergunningen voor de export van radioactieve stoffen.„Juridisch gezien zal het allemaal wel door de beugel kunnen", zei Samsom. „Politiek en moreel kun je er je wenkbrauwen bij fronsen". De PvdA’er vindt dat het verarmde uranium beter in Nederland kan worden opgeslagen, zodat de schijn van dumping van kernafval wordt vermeden.

Urenco verrijkt uranium in een fabriek in Almelo. Het verrijkte uranium dient als brandstof voor kerncentrales. Verarmd uranium blijft achter. Van dat restproduct transporteert Urenco jaarlijks ongeveer 5000 ton naar nucleaire fabrieken in Siberië. Die verwerken het verder, waarna zo’n 3500 ton van het giftige uraniumhexafluoride achterblijft in cilinders op opslagterreinen in Novouralsk, Angarsk en Seversk.

In de actualiteitenrubriek uitten een woordvoerder van Greenpeace, een kernfysicus en een Russische milieuactivist stevige kritiek op deze praktijk. De critici wijzen erop dat Rusland een slechte reputatie heeft als het gaat om de verwerking en opslag van radioactieve stoffen. Greenpeace spreekt van „een verkapte export van radioactief afval".

Directeur Huub Rakhorst van Urenco deed de kritiek in een reactie af als „indianenverhalen". Volgens hem hebben medewerkers van Urenco rondgekeken op de fabrieksterreinen in Rusland en is er geen reden voor bezorgdheid.

Greenpeace neemt geen genoegen met dit verhaal. De milieuorganisatie heeft bezwaar gemaakt tegen uitbreidingsplannen waarvoor Urenco een aanvraag heeft ingediend. Het aantal te transporteren tonnen verarmd uranium naar Rusland neemt toe, als Urenco de vergunning toch krijgt.

„We hopen dat er snel een einde komt aan deze schandalige praktijken", aldus een woordvoerster van Greenpeace. „Het is te gek voor woorden dat we aan de ene kant Rusland miljoenen geven zodat ze hun milieuproblemen kunnen oplossen, terwijl we aan de andere kant ons kernafval die kant op brengen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer