Artsopleidingen in 2004 gedwongen stopgezet
UTRECHT (ANP) – Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds 2004 acht artsenopleidingen acuut moeten stopzetten, omdat die na visitaties niet aan de wettelijke vereisten bleken te voldoen. Dat blijkt uit ongeveer zeshonderd brieven die de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC) na visitaties naar alle opleidingsziekenhuizen heeft gestuurd.
NRC Handelsblad heeft de brieven geanonimiseerd van de MSRC gekregen en hierover zaterdag gepubliceerd. Uit de brieven blijkt dat 77 ziekenhuizen te horen kregen dat zij enkel onder tijdelijke en strikte voorwaarden artsen mochten opleiden. Dit komt volgens de krant mede door onenigheid tussen medisch specialisten, een intimiderende sfeer voor de artsen in opleiding en onvoldoende supervisie.Tevens keurde de MSRC sinds 2004 zeventien keer de aanvraag voor een geheel nieuwe opleiding af. Volgens de krant spreekt de commissie in de brieven over „een ernstig tekortschietend opleidingsklimaat", „spanning tussen opleider en vervangend opleider" en „een volstrekt onvoldoende functioneren van de opleidingsgroep".
De MSRC draagt zorg voor de erkenning en registratie van medisch specialisten. Ook houdt het orgaan toezicht op opleidingen. In Nederland leiden 140 zorginstellingen artsen op in 27 specialismen.