Binnenland

„Niet minder animo voor flitsscheidingen”

Het aantal flitsscheidingen neemt helemaal niet af. Dat geldt echter wel voor de animo van advocaten om bij deze scheidingen te helpen.

Binnenlandredactie
16 August 2002 21:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

Dat zegt voorzitter mr. E. Feijen van de Vereniging van mediators en scheidingsbemiddelaars in het notariaat (VMSN) in reactie op de stelling van de Vereniging van Personen- en Familierechtadvocaten (VPFA) dat het aantal flitsscheidingen de laatste maanden fors is gedaald.

Sinds 1 april 2001 kunnen huwelijken worden omgezet in een geregistreerd partnerschap, dat vervolgens gemakkelijker en sneller kan worden ontbonden. Na die datum was daarvoor volgens de VPFA veel animo, maar die zou nu sterk zijn afgenomen.

Notaris Feijen onderschrijft die stelling niet. „Het bericht verbaasde me, dus ik heb een aantal grote notariskantoren, verspreid over het land, gebeld. Zij bevestigden mijn eigen waarneming dat het aantal flitsscheidingen eerder toe- dan afneemt. Mensen wenden zich daarvoor echter eerder tot een notaris dan tot een advocaat, omdat een notaris dezelfde zekerheid kan bieden als een rechter. Een notaris kan bijvoorbeeld een deurwaarder afsturen op iemand die weigert alimentatie te betalen. Advocaten hebben die bevoegdheid niet. Ik vermoed dat de animo bij advocaten ook afgenomen is, omdat hun monopolie is doorbroken.”

De kritiek vanuit christelijke hoek op de invoering van de flitsscheidingen heeft Feijen wel wat verbaasd, moet hem van het hart. „Het klinkt natuurlijk alsof iemand even heel snel zijn huwelijk kan laten ontbinden, maar in de praktijk is het tegenovergestelde het geval. Wie echt snel wil scheiden, doet dat via een advocaat en een rechter, maar zonder verder iets te regelen. Bij flitsscheidingen eist de wet echter dat er regelingen voor de alimentatie, het gemeenschappelijk vermogen, de pensioenvoorzieningen en de woning getroffen zijn. In de praktijk gaat dat dus helemaal niet snel. Een zwakke kant van flitsscheidingen is overigens wel dat de omzetting in een geregistreerd partnerschap in het buitenland niet altijd erkend zal worden, zodat iemand daar niet mag hertrouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer