Binnenland

„Onderzoek publicatie over martelen”

DEN HAAG (ANP) – De ministers Kamp (Defensie) en Zalm (Financiën) hebben vrijdag gepleit voor een onderzoek naar de totstandkoming van het verhaal dat Nederlandse militairen zich in Irak schuldig zouden hebben gemaakt aan marteling.

26 January 2007 13:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Zalm zei na afloop van de ministerraad dat het goed is om alle twijfels over de oorsprong van dit verhaal weg te nemen.Het PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts gaf deze week toe dat hij een verslaggever van de Volkskrant heeft geholpen bij het artikel, dat vlak voor de verkiezingen in november werd gepubliceerd. Hij ontkende echter categorisch de bron van het verhaal te zijn.

Kamp had vrijdag opnieuw op zijn weblog geschreven dat de kwestie nog steeds als een „graat in zijn keel steekt”. Hij vindt dat alle feiten rond de publicatie boven tafel moeten. In een toelichting zei Kamp vrijdag dat hij vindt dat Heerts „nogal een intensieve betrokkenheid” bij de publicatie had.

Hoewel in VVD-kringen al vanaf de eerste dag politieke motieven werden vermoed, was dat niet aan te tonen. De minister zei niet te weten of het doel was de VVD te beschadigen.

Het probleem is volgens Kamp dat door het onvolledige beeld dat de Volkskrant heeft gegeven, de goede naam van de krijgsmacht is aangetast en bovendien het verkiezingsproces kon worden beïnvloed. „De krijgsmacht en de verkiezingen zijn wat mij betreft heilig”.

Hij vindt dat het de PvdA en de Volkskrant zou sieren om openheid van zaken te geven. Wie het onderzoek zou moeten uitvoeren, weten de ministers niet. Zalm opperde dat een van de beide commissies die de verhoorpraktijken in Irak inhoudelijk onderzoeken, deze kwestie kan meenemen. Kamp zag weinig heil in een onderzoek van de Rijksrecherche.

De PvdA noemde de suggestie dat de partij hand in hand met de Volkskrant zou lopen om de verkiezingen te beïnvloeden „onzinnig”. De kern blijft voor de PvdA wat er precies in Irak is gebeurd, hoe Defensie daarop heeft gereageerd en of Kamp zelf de Kamer destijds voldoende heeft ingelicht.

Volkskrant-hoofdredacteur Broertjes vindt het vervelend dat Kamp de krant voor de tweede keer in een kwaad daglicht stelt. „En onterecht, want wij hebben ons journalistieke werk gedaan”. Broertjes noemt het ook vervelend dat achteraf bleek dat het OM de vermeende martelingen al had onderzocht en niet had vervolgd. „Dat wisten we echt niet”.

Defensie verwijt dat de krant te weinig tijd gaf voor een weerwoord. Broertjes wijst er echter op dat het in de journalistiek gebruik is een exclusieve primeur zo lang mogelijk voor je te houden, voordat om een reactie gevraagd wordt. Hij begrijpt dat Kamp erg geraakt is door de publicatie, maar vindt het een Haags spelletje door te speculeren dat er een links complot achter zit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer