Binnenland

Gouverneur Uruzgan wil tractors en diesel

TARIN KOWT (ANP) – Gouverneur Abdul Hakim Munib van de provincie Uruzgan heeft ongeveer tweehonderd tot driehonderd tractors met brandstof nodig om de papavervelden waar opium wordt geteeld te vernietigen. Hij hoop dat de internationale gemeenschap bereid is daaraan mee te betalen.

24 January 2007 07:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Munib heeft de opdracht gekregen van de Afghaanse president Hamid Karzai om 60 procent van de papavervelden in zijn provincie te vernietigen. In andere provincies neemt de centrale overheid in Kabul de vernietiging zelf ter hand.De gouverneur zei de opdracht van de president te respecteren en te willen uitvoeren. Hij verklaarde tegenover het ANP dat hij telers in de gebieden van Chora en Deh Rawod al gevraagd heeft te stoppen met de papaverteelt.

Die hebben dat hem al toegezegd, zei de gouverneur. Daarnaast gaf Munib aan al mensen in Tarin Kowt te hebben gearresteerd omdat zij zich verzetten tegen de vernietiging van hun papavervelden. Na de vernietigingsactie zijn deze mensen weer vrijgelaten, zei de gouverneur.

Munib erkende dat kleine boeren door dit besluit in financiële problemen kunnen komen. Er zijn boeren die papaver telen, om leningen af te betalen die ze bijvoorbeeld hebben afgesloten om de behandeling van hun zieke vrouw of de kosten van het huwelijk van een kind te financieren. Een echte oplossing voor dit probleem lijkt de gouverneur nog niet voor handen te hebben. De Nederlanders kunnen dit probleem niet voor hem oplossen, maar zijn met de ISAF–partners wel bezig met projecten om boeren te helpen andere producten te kweken en legale landbouwproducten op de markt te krijgen.

De papaverteelt is in Uruzgan niet zo omvangrijk als in de buurprovincies Kandahar of Helmand, maar wel aanzienlijk. Afghanistan staat al jaren bekend als de grootste opiumleverancier van de wereld. Ook onder het Talibanbewind steeg de productie gestaag.

De productie zakte in tijdens het oorlogsjaar 2001 toen de Taliban van de troon werd gestoten, maar nam snel daarna weer toe. In 2000 was 82.000 hectare grond met papaver aangeplant, in 2001 zakte dit in tot 7600 hectare, om in 2002 al weer op 74.000 hectare terug te zijn. De schaarste die in 2001 ontstond leidde tot een zestien keer zo hoge financiële opbrengst per hectare in 2002. Dit gevolg van de tijdelijke schaarste was in 2004 ook nog merkbaar, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank en het drugsbureau UNODC van de Verenigde Naties.

Eind vorig jaar gaf de Afghaanse president Karzai aan haast te willen maken met de vernietiging van de papaverproductie. Vorige week was de Amerikaanse militaire topman Generaal Peter Pace in Kabul. Hij verklaarde dat Karzai een voorbeeld kon nemen aan de door de Verenigde Staten gesteunde anti–drugscampagne in Colombia. Op aandringen van de Verenigde Staten heeft Colombia al politie– en anti–drugsexperts naar Afghanistan gestuurd om de Afghaanse politie te trainen en de regering in Kabul te adviseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer