Laatste gewonden weg uit Tarin Kowt
TARIN KOWT - De vier gewonde soldaten die nog in het ziekenhuis op de Nederlandse basis Kamp Holland in Tarin Kowt
lagen, zijn zondag naar het militaire ziekenhuis in Kandahar vervoerd. Daar zal worden gekeken hoe en wanneer zij naarNederland kunnen.
Hun collega’s die na de zelfmoordaanslag van vrijdag nog op de vooruitgeschoven post Poentjak verbleven, zijn zondag veilig teruggebracht naar Kamp Holland. Op Tarin Kowt hebben ze nog samen een bijeenkomst gehad om hun verhaal te kunnen vertellen. De psycholoog was daarbij aanwezig.
Vrijdag raakten vijf soldaten gewond bij een zelfmoordaanslag met een auto tijdens een gecombineerde veiligheids- en contactpatrouille op zo’n 3 kilometer ten noordoosten van Poentjak. Na de aanslag werden de mannen ook nog onder vuur genomen. De vijf gewonden, van wie er twee ernstig gewond raakten aan hun gezicht, werden vrijdagmiddag meteen per helikopter naar het ziekenhuis op Kamp Holland vervoerd.
Volgens betrokkenen had het bij de meeste gewonden in dit geval geen verschil uitgemaakt of ze een helm op hadden gehad. Een helm beschermt niet tegen schokgolven en opwaarts gerichte scherven en autoresten.
De Telegraaf repte zaterdag nog over het feit dat in defensiekringen de discussie zou zijn opgelaaid over het dragen van een helm. Om de Afghaanse bevolking tegemoet te komen is de regel ingesteld om in pantserwagens geen helmen te dragen. Een helm zou te agressief overkomen.
Een dag na de aanslag op Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan hebben premier Balkenende en minister Kamp (Defensie) naar Afghanistan gebeld om hun medeleven te betonen met de vijf gewonde militairen.
Zoals gebruikelijk bij een ernstig incident, werd vrijdag tijdelijk een zogenoemd ”black hole” afgekondigd. Dit betekent dat telefoon- en internetcommunicatie voor de manschappen en eventueel aanwezige pers onmogelijk is. Dit gebeurt om Defensie in de gelegenheid te stellen het thuisfront van de gewonde soldaten als eerste in te kunnen lichten en de soldaten zelf met hun familie te laten bellen.