Laatste gaarkeuken van Amsterdam gaat weer open
De Keuken van 1870, de laatste gaarkeuken van Amsterdam, gaat begin volgend jaar weer open. Grandcafé en theater Pompoen gaat de volkskeuken exploiteren. De komende maanden wordt het eethuis eerst grondig verbouwd en ingericht in zijn oorspronkelijke stijl van eind 19e eeuw.
Het bestuur van de Vereniging tot Instandhouding van Volksgaarkeukens sloot vorig jaar november het eethuis toen duidelijk werd dat het personeel en de bedrijfsleiding jaren lang hadden gefraudeerd. Tien procent van de omzet verdween in de zakken van het personeel, zegt bestuurslid C. Pels Rijcken. De belastingschuld liep in de tonnen, de gaarkeuken moest sluiten.
De vereniging heeft het pand nu verkocht aan het aangrenzend café Pompoen in de Spuistraat in het centrum van Amsterdam. Met de opbrengst worden de schulden afgelost en kan een deel van de verbouwing worden betaald. Het eethuis voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Kozijnen lekken, de vloer en de leidingen moeten vervangen worden.
Pompoen gaat de gaarkeuken voor tenminste vijftien jaar exploiteren. De maaltijden zullen volgens de statuten worden voorbereid. Pels Rijcken: „In de statuten staat dat de keuken gezonde en goede maaltijden moet verstrekken tegen een zo laag mogelijke prijs.”
De gaarkeuken kwam eind 2000 voor het eerst in het nieuws omdat sluiting dreigde. Er was een exploitatietekort van ongeveer 20.000 euro per jaar. Bekende Amsterdammers sprongen voor de zaak in de bres en voerden maandenlang actie. Kolonel Bosshardt, Rijk de Gooijer en Gert-Jan Dröge toonden zich solidair. Oud-minister Hans van Mierlo ging er een hapje eten met de toen nog kersverse burgemeester Job Cohen.
Uiteindelijk verzamelde de Stichting Redt de Keuken van 1870 230.000 euro in. De keuken leek gered, totdat de fraude onder het personeel aan het licht kwam.
De eigenaren van Pompoen vonden dat de gaarkeuken niet in handen moest komen van ’een of andere projectontwikkelaar’, zegt M. de Bloeme van Pompoen. De Bloeme:„Dit stukje Amsterdam is van grote historische waarde. In het pand waar nu ons theater staat, hield de vakbeweging haar eerste vergaderingen. Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts in Nederland, hield er gratis spreekuur voor arbeiders en vrouwen. De Keuken van 1870 is het enige wat over is uit die tijd, dat willen we graag behouden.”
Voorzitter P. Hofman van Stichting Redt de Keuken van 1870 is blij met de overname. „We moeten kijken hoe het ingezamelde geld het beste kan worden besteed, maar we komen er zeker uit”, zegt Hofman.