D66 wil onderzoek naar terrorismebeleid
DEN HAAG (ANP) – D66 in de Tweede Kamer wil een parlementair onderzoek naar het terrorismebeleid van de afgelopen vijf jaar. Daaruit moet blijken of alle maatregelen die het kabinet heeft genomen om terrorisme te bestrijden, nuttig en noodzakelijk zijn geweest.
D66–fractievoorzitter Pechtold drong woensdag op het onderzoek aan tijdens de bespreking van de begroting voor 2007 van het ministerie van Justitie. Volgens hem is de bezinning van belang ter voorbereiding op de komende jaren. „Wat doen we, is het effectief of is het middel erger dan de kwaal", vroeg Pechtold zich af. Hij is bereid ook te kijken naar de rol van zijn eigen partij, omdat D66 deel heeft uitgemaakt van het kabinet.Volgens Pechtold is zijn fractie in de afgelopen jaren voorzichtig meegegaan in belangrijke stappen. De vraag is echter of er niet meer is gedaan dan strikt noodzakelijk, ten koste van vrijheden van burgers. Het lijkt erop dat de hele samenleving minder vrij wordt om de vrijheid van terroristen te beperken, zei Pechtold.
De VVD en de PvdA vroegen zich af of het niet te vroeg is om het beleid onder de loep te nemen, omdat veel wetgeving nog maar kort van kracht is. Minister Ballin (Justitie) reageert donderdag op het voorstel.
Hij en zijn collega Verdonk (Integratie) zullen dan ook ingaan op de andere onderwerpen die de fracties bij de begrotingsbespreking aanstipten. Zo wil het CDA dat de integratiecampagne, die 10 miljoen euro kost, tussentijds wordt gestopt omdat die volgens de partij nauwelijks resultaat heeft. De 3,3 miljoen euro die nog niet is uitgegeven kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de Stichting Islam en Burgerschap blijft bestaan, iets waar ook de PvdA op aandringt.
De SP wil dat het kabinet extra geld uittrekt voor de aanpak van witteboordencriminaliteit. Momenteel hebben deze criminelen nog vrij spel, aldus de SP. „Het is de hoogste tijd voor een waar offensief”.
De Partij voor de Vrijheid (PVV) pleitte voor een elektronische schandpaal voor veroordeelde zedendelinquenten. Wat PVV–Kamerlid De Roon betreft komen die met naam en toenaam en eventueel met foto op een website te staan. Dat moet potentiële daders afschrikken een delict te plegen.