Snacks steeds minder ongezond
RIJSWIJK (ANP) - In doorgaans ongezonde snacks zitten steeds minder ongezonde vetten. Dat bleek dinsdag uit een rapport van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.
Volgens het onderzoek bevatten snacks als chips en patat minder verzadigde vetten en zogenoemde transvetten, doordat consumenten en horecaondernemers steeds vaker vloeibare margarines en frituurvetten met een gunstige vetzuursamenstelling gebruiken.In de taskforce werken onder meer het Productschap Margarine Vetten en Oliën, Koninklijk Horeca Nederland en de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie samen. De organisatie wil de hoeveelheid transvetzuren en verzadigd vet in voeding verlagen.
Uit het rapport blijkt dat het transvetzuurgehalte van de vetten in snacks tussen 2003 en 2006 is gedaald met 70 procent. Het gehalte in voorgebakken aardappelproducten daalde met bijna 90 procent tussen 1998 en 2005.
Vloeibare producten hebben een hoog gehalte aan goede onverzadigde vetzuren en een laag gehalte aan verzadigde en transvetten, aldus het rapport. Ongeveer 80 procent van het gebruikte frituurvet in de detailhandel is inmiddels vloeibaar. De helft van de cafetaria’s gebruikt vloeibaar frituurvet.