Niet handig
De buitenwereld krijgt vooral positief nieuws over de kabinetsformatie te horen. De onderhandelingen verlopen „constructief” en er heerst een „goede sfeer”, zo heet het. Balkenende achtte het op de CDA-nieuwjaarsbijeenkomst, afgelopen zaterdag, zelfs nodig om PvdA’er Bos en ChristenUnieleider Rouvoet omstandig te complimenteren voor hun „positieve bijdrage” aan de besprekingen.
Maar er was ook een heel ander geluid. Vrijdag lekte een CDA-campagneplan voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart uit. Daarin noemt de opsteller van het plan, CDA-campagneleider Jack de Vries, de formatie met PvdA en ChristenUnie „een bedreiging.” Veel kiezers hebben bij de verkiezingen van 22 november op de christendemocraten gestemd om een linkse coalitie tegen te houden. Uitgerekend met de PvdA wordt nu onderhandeld. Bovendien zou de ChristenUnie niet populair zijn bij de moderne burgerij, een groep die het CDA aan de winst heeft geholpen.Het campagneplan noemt een snelle kabinetsformatie van belang voor succes van het CDA bij de Statenverkiezingen. Want, zo staat er, „zekerheden als hypotheekrenteaftrek en AOW blijven dan in stand.” Pardon? Wil het CDA op deze punten niet buigen voor PvdA en ChristenUnie? Maar de besprekingen lopen toch nog? Niet handig, zo’n uitgelekt stuk tijdens de formatie.
De Vries haastte zich te zeggen dat de hypotheekrenteaftrek en de AOW geen taboe zijn in de besprekingen. „Het gaat om een campagnestuk, niet om een formatiestuk.”
Reclamebureau
Aan meeformerende Nederlanders geen gebrek. Informateur Wijffels wordt de laatste weken bedolven onder de suggesties voor motto’s en kabinetsleuzen.
De synode van de Protestantse Kerk in Nederland pleit voor ”Sociale en ecologische duurzaamheid”. Er is immers meer dan geld alleen, aldus synodepreses ds. Heetderks in een brief aan Wijffels.
Oud-minister Vermeend van de PvdA stelt voor: ”Sterk, groen en sociaal”. Aardig geprobeerd, lijkt wel verdacht veel op de campagneleus van de PvdA, ”Sterk en sociaal.”
CDA-partijvoorzitter Van Bijsterveldt weet er ook wel eentje, zo zei ze zaterdag. En PvdA en ChristenUnie mogen hem best lenen: ”Bezielde verantwoordelijkheid”. Leuk natuurlijk, zo’n motto, maar te veel CDA. PvdA en ChristenUnie zullen die spreuk niet eens willen lenen.
Het is waarschijnlijk allemaal verspilde moeite. Wijffels doet niet eens een poging om de honderden aan hem gerichte brieven te lezen. Bovendien bleven kabinetsmotto’s in het verleden zelden langer dan een dag hangen. Wie kent nog de motto’s van de vorige kabinetten-Balkenende? In 2002 was het ”Werken aan vertrouwen, een kwestie van aanpakken”. Geen geslaagde leus voor het kabinet met de LPF. In 2003 luidde het: ”Meedoen, meer werk, minder regels”. Ook niet sprankelend. De informateur moet misschien maar een reclamebureau inschakelen.
PJD
Verkiezing
Het gaat goed met de ChristenUniejongerenclub PerspektieF. De vereniging groeit en bruist van de ideeën. Zo reikte zij vorige week PvdA-Kamerlid Dijsselbloem de onderscheiding Engel van het Jaar uit vanwege diens verzet tegen ranzige tv-programma’s.
Dat op de term Engel van het Jaar kritiek mogelijk is, beseffen de jongeren. Maar de naam van de onderscheiding die zij een jaar eerder uitreikten, Heiden van het Jaar, had ook z’n bezwaren. Natuurlijk bedoelde PerspektieF dat VVD-coryfee Wiegel -want die was vorig jaar de gelukkige- onder alle de ChristenUnie omringende heidenen een gunstige uitzondering was. Maar de titel kon ook gelezen worden als: superheiden, de ergste van alle heidenen. Vandaar de naamswijziging.
Dijsselbloem nam de vernieuwde prijs vorige week met plezier in ontvangst. Hij windt er geen doekjes om dat hij de formatiebesprekingen van zijn partij met CDA en ChristenUnie toejuicht. Juist die coalitie biedt goede mogelijkheden om een socialer beleid te voeren én tegengas te geven tegen de verloedering van de publieke ruimte, meent de PvdA’er.
Maar, let wel, dit alles met behoud van ieders eigenheid. Want dat de CU-jongeren op de oorkonde schrijven dat hij zich verzet tegen bloot op televisie, daar klopt niets van, aldus Dijsselbloem vorige week. „Ik ben helemaal niet tegen bloot op tv. Ik vind slechts dat het niet te vroeg op de avond mag zijn. En ook zou ik het allemaal graag wat smaakvoller zien.”
Doorwerken
Op dezelfde avond waarop Dijsselbloem zijn prijs kreeg, konden de PerspectieF-leden kennismaken met Ernst Cramer, een van de nieuwe Kamerleden voor hun partij.
De voormalige wethouder uit Zeewolde liet zich in een drinkgelegenheid in Amersfoort kennen als een vlotte babbelaar, voor wie Den Haag weliswaar nieuw is, maar die wel degelijk beschikt over politieke ervaring, visie en intuïtie.
Cramer gaat zich helemaal ingraven in de wereld van de Haagse politiek, zo bleek uit zijn korte introductie. „Ik heb tegen mijn vrouw gezegd: in principe eet ik ’s avonds niet thuis.”
Het kersverse Kamerlid heeft in de korte tijd dat hij aan het Binnenhof bivakkeert, zelfs al een keer in het Kamergebouw overnacht. Toen een week na de verkiezingen de Kamer meteen een tot diep in de nacht durend debat wijdde aan het generaal pardon, ontdekte Cramer, die afloop van het debat nog iets was gaan drinken, dat bijna al zijn collega’s spoorloos waren verdwenen. Nu zelf nog een hotel regelen, zag hij niet zitten. „Mag je in het gebouw blijven slapen?” vroeg hij de bewakingsbeambten. „Absoluut niet”, antwoordden zij streng. Om er met een vette knipoog aan toe te voegen: „Maar doorwerken mag altijd.” Cramer begreep de wenk meteen. „Oké, dan ga ik mijn e-mail checken”, zei hij opgelucht. Om na een kort verblijf achter zijn pc op een nabijgelegen bankje in slaap te vallen.
Een goed politicus heeft aan een half woord genoeg.
AdJ
Agenda
De Tweede Kamer hervat morgen, na een Kerstreces van drie weken, zijn werkzaamheden. Hij buigt zich deze week onder meer over de begrotingen van VWS en Justitie. Ook debatteert hij over een wijziging van de Telecomwet, waarbij onder meer de vraag speelt of bedrijven klanten kunnen laten betalen wanneer zij in een telefonische wachtstand staan.