Binnenland

Politie overbluft medici bij onderzoek in ziekenhuis

NIJMEGEN (ANP) – Politiemensen kennen net iets meer juridische termen die de grenzen van een onderzoek naar een verdachte patiënt in het ziekenhuis omschrijven. Ze gebruiken die kennisvoorsprong om medici en verplegend personeel te overbluffen. De helft van de politiemensen ziet er ook geen probleem in ziekenhuispersoneel onder druk te zetten in het belang van een onderzoek.

9 January 2007 12:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Dat schrijven de Nijmeegse juristen Wilma Duijst, Marlies Morsink en Antoinette de Vries in hun boek Ziekenhuizen, politie en convenanten. Het boek is het gevolg van het promotieonderzoek van medicus en jurist Duijst in 2005, waarin zij vaststelde dat de wetgeving over medisch beroepsgeheim en opsporingsbelang zwaar is verouderd. Er bestaan ook tientallen convenanten tussen ziekenhuizen en politiekorpsen, maar die zijn vrijwel onbekend, stellen niets voor en zijn soms zelfs regelrecht onwettig, aldus de juristen.De juristen ondervroegen voor hun boek vijfhonderd hulpverleners en 316 agenten uit zeven verschillende politieregio’s. Een op de drie hulpverleners had wel eens te maken gehad met een politieonderzoek in het ziekenhuis. Twintig procent van de hulpverleners en de helft van de agenten gaf aan dat daarbij conflicten en meningsverschillen ontstonden.

Agenten vinden dat medici te snel schermen met hun medisch beroepsgeheim. Meer dan de helft van de politiemensen vindt dat beroepsgeheim trouwens niet belangrijk: het onderzoek gaat voor, desnoods met wat pressie. Zowel de politie als ziekenhuispersoneel vindt de regels rondom het beroepsgeheim onduidelijk. Veertig procent van de hulpverleners is bereid het beroepsgeheim te schenden, zelfs als ze weten dat dat juridisch niet toegestaan is.

Verpleegkundigen vinden vaker dan artsen dat een patiënt eerst medische hulp moet krijgen voor de politie aan de beurt komt. Vijf procent van alle hulpverleners vindt dat een verdachte zijn recht op gezondheidszorg heeft verspeeld. Bij de politie heeft zeven procent die mening.

Convenanten die ziekenhuizen afsluiten met politie en justitie zijn slecht bekend bij hulpverleners. In de Randstad zegt zo’n 30 procent iets dergelijks te kennen en ongeveer te weten wat er in staat. In vijf andere regio’s kent tussen de 10 en 15 procent de afspraken. Bij de politie in alle regio’s zijn de convenanten aanzienlijk beter bekend, al weten weinig agenten wat er precies is afgesproken.

Duijst pleitte bij haar promotie al voor nieuwe en gemoderniseerde wetgeving, want de huidige wetgeving is gebaseerd op de praktijk van ruim honderd jaar geleden. Alle opgeslagen informatie in computers valt er bijvoorbeeld buiten en is opeisbaar door justitie. Volgens Duijst is de positie van een verdachte patiënt nu veel te kwetsbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer