Meer gevallen van kinkhoest
Het aantal gevallen van kinkhoest is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen vergeleken bij dezelfde periode in 2001. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 3762 gevallen. In de eerste zes maanden van 2001 waren dat er 2682.
De stijgende lijn is al een tijd zichtbaar. Volgens B. van der Zeijst van het RIVM komt dat waarschijnlijk doordat de bacterie die de ziekte veroorzaakt in de loop van de jaren is veranderd. Het vaccin waarmee kinderen worden ingeënt, is al vijftig jaar hetzelfde. Om betere bescherming tegen de ziekte te bieden, zou eigenlijk het vaccin moeten worden aangepast.
Kinkhoest is een besmettelijke infectie aan de luchtwegen. Vooral voor baby’s tot zes maanden kan de ziekte gevaar opleveren. Kinderen worden ertegen ingeënt wanneer zij drie maanden oud zijn. Voordat zij de leeftijd van een jaar bereiken, volgen er nog twee herhalingsprikken en sinds een jaar worden zij ook als peuter van vier nog een keer ingeënt.
Ondanks dit vaccinatieprogramma komt de ziekte nog steeds voor. De inenting heeft nooit 100 procent bescherming geboden, maar Van Zeijst gaat ervan uit dat de werkzaamheid langzaam afneemt doordat de bacterie in de loop der tijd is veranderd. Aanpassen van het vaccin is echter niet zo makkelijk. Een nieuwe entstof moet namelijk uitgebreid worden getest voordat hij op de markt kan worden gebracht. Omdat kinkhoest ondanks de stijgende lijn niet echt vaak voorkomt, is het moeilijk zo’n groot veldonderzoek te doen.