Formatiegesprekken gaan door
BEETSTERZWAAG (ANP) – CDA, PvdA en ChristenUnie delen een gezamenlijke analyse en hebben dezelfde visie over wat Nederland de komende jaren nodig heeft. Dat heeft informateur Wijffels vrijdag gezegd over de coalitiebesprekingen tussen de drie partijen.
„Er zijn vruchtbare gesprekken geweest die een goede basis geven voor een vervolg", stelt Wijffels. „Iedere partij legt zijn eigen accenten, maar er is wel een brede gezamenlijke basis".Volgens Wijffels hebben de drie partijen de wil om er samen uit te komen. Er zijn dan ook „geen punten genoemd die op voorhand als een absoluut breekpunt kunnen worden beschouwd".
Volgens Wijffels is het „hele veld overzien". De oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) voegde er wel aan toe dat „sommige punten heel zwaar liggen".
Balkenende, Bos en Rouvoet zullen ook de komende weken van tijd tot tijd in beslotenheid op geheime locaties praten over de mogelijkheid om een coalitie te vormen. In zekere zin worden we een reizend gezelschap, aldus Wijffels. Volgens hem bestaat er bij zijn gesprekspartners weinig animo om steeds in de bekende hoek van het Binnenhof te vergaderen. Het is de onderhandelaars goed bevallen om ver van de „hectiek in Den Haag", waarvan de media deel uitmaken, in alle stilte hun gesprekken te voeren.
Hij wil de komende drie tot vier weken „flink meters maken" door drie tot vier dagen per week te onderhandelen. De agenda wordt bepaald door het interne verslag van de gesprekken van de afgelopen dagen, een kleine 30 uur van intensieve besprekingen. Het invullen van personen op de ministersposten zou in februari kunnen plaatshebben, hoopt Wijffels.
De informateur wil de hete hangijzers niet tot het laatste bewaren. De onderhandelaars zien vergrijzing, ecologie en sociale samenhang als belangrijke thema’s. Maar verder wilde Wijffels niets zeggen over de inhoud van de besprekingen. Alles is in de afgelopen dagen aan de orde geweest, ook de moeilijke punten.
Wijffels zei ook dat de onderhandelaars toe willen naar een kabinet dat zich opstelt als een bondgenoot van de burgers en dat probeert in dialoog met de samenleving tot oplossingen te komen.
De onderhandelaars zijn volgens Wijffels op zoek naar een oplossing die moet voorkomen dat soms vier of vijf ministers tegelijk naar de Tweede Kamer moeten komen om te praten over een onderwerp waar meer ministeries bij betrokken zijn. Wijffels legde uit dat de „kolommen" van de ministeries doorbroken moeten kunnen worden. Maar dan wel zonder grote reorganisaties bij de overheid.