Ontslagverbod voor deel KLM–personeel
AMSTELVEEN (ANP) – Personeel van KLM dat in de nieuwe, strengere WAO minder dan 35 procent wordt afgekeurd, kan tot 2010 niet ontslagen worden. Zolang wil de luchtvaartmaatschappij in een experiment testen of ontslagbescherming voor de werknemers met een kleinere arbeidshandicap uitvoerbaar is.
Bestuurder Van den Brink van FNV Bondgenoten zei donderdag dat KLM hiermee als eerste werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt.Volgens het nieuwe stelsel, de WIA, hebben mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, geen recht meer op een uitkering. Bij de invoering van de WIA in 2006 is afgesproken dat deze groep in dienst moet blijven van de werkgever. Maar tot nu toe stellen ondernemers, vooral in het midden– en kleinbedrijf, dat dit vrijwel onmogelijk is.
Volgens een woordvoerder van KLM is het logisch dat de luchtvaartmaatschappij haar verantwoordelijkheid neemt en probeert haar circa 30.000 werknemers in Nederland zoveel mogelijk aan het werk te houden. „We kennen nogal wat zware arbeid. Niet alleen in laaggeschoolde functies, zoals de bagageafhandelaars of de opbouwers van vrachtpallets. Ook het vliegend personeel staat onder veel druk door tijdsverschillen en omdat ze vaak van huis zijn”.
Bovendien loopt KLM volgens de zegsman graag voorop als het gaat om goede arbeidsvoorwaarden. „In een groot en gevarieerd bedrijf als het onze zouden we ook in staat moeten zijn om mensen die arbeidsongeschikt raken in een passende functie aan het werk te houden. Nu willen we uitproberen of dat echt zo is”. Als het niet lukt, wil KLM de 35 procent afgekeurden via detachering elders aan de slag houden.
Personeel dat voor een groter deel arbeidsongeschikt raakt, moet in principe ook via zijn oude werkgever zoveel mogelijk aan de slag. Maar als KLM voor hen geen geschikte plek weet te vinden, blijft de mogelijkheid op ontslag bestaan. Mensen die meer dan 35 procent zijn afgekeurd, hebben immers wel recht op een uitkering.