Binnenland

Alleen Bos slaapt niet in het koetshuis

BEETSTERZWAAG - Buiten staan beveiligers, binnen zitten politici. Onderhandelingen voor een nieuw kabinet in een voormalige stal. Alleen Wouter Bos slaapt thuis.

Van onze verslaggever
4 January 2007 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

Een koude wind jaagt door de eeuwenoude bomen op het Landgoed Lauswolt in het Friese dorp Beetsterzwaag. Een waterig zonnetje dringt af en toe door de bewolking heen.Onder leiding van formateur Wijffels proberen Balkenende, Bos en Rouvoet met hun secondanten op het landgoed een nieuw kabinet samen te stellen. Vertrouwen opbouwen, is vooralsnog het sleutelwoord. Woensdag en donderdag zouden de heren in het koetshuis doorbrengen.

Rond halftien rijd een donkerblauwe Volvo het terrein op en stopt voor het koetshuis. Bos stapt uit de S80, blauwe spijkerbroek, vlotte trui, streepjesblouse. De dresscode is casual. „Het gaat prima, dank u”, roept de PvdA-leider terwijl hij zich naar binnen spoedt. Hij lijkt als enige thuis bij de kinderen te hebben geslapen.

Verder laat niemand zich zien. De heren vergaderen achter gesloten deuren en met gesloten ramen. In de loop van de ochtend gaan boven een voor een de gordijnen open. Serveersters en kelners lopen door de gure wind af en aan. Koffie en thee gaat per liter. De vieze vaat verdwijnt achter in een busje. Het koetshuis, 100 meter achter het witte hoofdgebouw, is afgezet met rood-witte linten.

Het fraai gerestaureerde koetshuis dateert uit 1868. De voormalige stal is omgebouwd tot koetshuis en later tot hotelaccommodatie met suites en een vergaderzaal. „Allemaal vijfsterrenniveau”, vertelt directeur Jan van Straten van het Bilderberghotel. „Wij zijn blij met deze bezoekers.” Hoe lang de gasten blijven, wil hij niet kwijt. „Om de hoek ligt een 18 holesgolfbaan van countryclub Lauswolt.”

Frans Andringa laat in het bos zijn Hongaarse hond met rastakapsel uit. De directe buurman van Bilderberg kijkt niet meer op van hoge gasten. „Die krijgen we vaker hier, je merkt er niets van. Het dorp staat wel weer even op de kaart.”

Op een steenworp afstand van de vergaderlocatie woont ChristenUnieraadslid Rob Jonkman. De keus voor Lauswolt is niet slecht, vindt Jonkman. „Het is een mooie, rustige en inspirerende omgeving.” Onder de indruk van de komst van de Haagse heren is hij niet. „We zijn hier wel wat gewend. EU-ministers zijn hier ook wel eens geweest.”

Contact met CU-leider Rouvoet heeft hij nog niet gehad. Zijn advies aan zijn politieke voorman is: „Jezelf blijven. André is goed in staat zijn standpunten te verwoorden.” Volgens Jonkman moet Rouvoet bij de onderhandelingen ethische en sociale kwesties inbrengen. Over de uitkomst van het beraad durft het raadslid zich niet uit te spreken. „Het is moeilijk om te zeggen of er iets moois opbloeit.”

Beetsterzwaag telt 4000 inwoners. Voor het koetshuis verzameld zich een legertje journalisten. De media-aandacht is allemaal wat „overdreven”, reageert burgemeester Heldoorn. „We krijgen hier wel vaker belangrijke mensen.”

Veel belangstellenden laten zich niet zien bij de rood-witte afzetting. Alleen Hilly Scholten - „dochter van ds. Scholten uit Terneuzen ” - is vanuit Drachten speciaal afgereisd om het gebeuren te aanschouwen. „Ik hoorde het op de radio”, verteld de PKN-notabel en voorzitter van het liberaal vrouwennetwerk. „Daar moet je toch bij zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer