Motortweewieler voortaan verboden
DEN HAAG (ANP) - Bezitters van een Segway, een gemotoriseerde tweewieler, riskeren sinds kort inbeslagname van het vervoersmiddel en forse boetes. De politie gedoogt de tweewieler sinds 1 januari niet meer in de openbare ruimte.
Dat zei een woordvoerder van het openbaar ministerie woensdagDe Segway wordt staande bereden en dook een paar jaar geleden voor het eerst op in het Nederlandse straatbeeld. „Dit voertuig kan 20 kilometer per uur rijden en is volgens de wet een bromfiets. Het heeft nooit typegoedkeuring gekregen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en is dus altijd al verboden geweest op de openbare weg. Er werd alleen nooit tegen opgetreden”, aldus de woordvoerder.
Er rijden in Nederland enkele honderden Segways rond. Bedrijven in drukke delen van de Randstad leasen ze voor hun personeel. Een aantal gemeenten heeft de tweewieler ook omarmd. Particulieren moeten rekening houden met een vanafprijs van 5500 euro exclusief btw.
De nieuwe richtlijn van het OM betekent concreet dat de politie overal in Nederland moet optreden tegen Segwaybestuurders op de openbare weg. Bij overtredingen volgt inbeslagname van het apparaat en een boete die begint bij 140 euro. Voor zover bekend hebben er nog geen inbeslagnames plaatsgehad en zijn er ook nog geen boetes uitgedeeld.
Directeur Kruyt van Segway Nederland vecht al langer voor erkenning voor wat hij omschrijft als „een antwoord op het mobiliteitsprobleem in Nederlandse binnensteden.” Tot nog toe kreeg hij steeds nul op het rekest van de RDW en vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Kruyt: „Dat verbaast me, want in andere landen treft men wel regelingen voor de Segway.”