Binnenland

Tegoeden Filipijnse communist bevroren

Nederland heeft de tegoeden van de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) en van oprichter Sison dinsdag op verzoek van de Verenigde Staten bevroren. De VS zien de partij als een terroristische organisatie en beschouwen Sison, gezien zijn betrokkenheid bij de CPP, als een vertegenwoordiger van deze organisatie.

ANP
14 August 2002 10:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft Nederland zich aangesloten bij de opvatting van de VS. Ons land is daarom krachtens een ook door Nederland aanvaarde resolutie van de Veiligheidsraad verplicht de tegoeden van de CPP en Sison te blokkeren. De Haag heeft inmiddels de Europese Unie gevraagd de CPP en haar oprichter ook op de Europese bevriezingslijst te plaatsen.

Sison is volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD, voorheen BVD), medeoprichter en eerste voorzitter en nu nog politiek leider van de CPP. Hij is al lange tijd bij de inlichtingendienst bekend. Al in 1992 werd vastgesteld dat het NPA (New People’s Army), de militaire arm van de CPP, vanuit Nederland werd gestuurd.

Het NPA is verantwoordelijk voor een groot aantal gewelddadige acties in de Filipijnen, stelt de AIVD. Daarbij vallen volgens de dienst jaarlijks tussen de 100 en de 200 slachtoffers.

Sison vroeg begin jaren negentig in Nederland asiel aan. Daarop schreef de BVD in 1993 een ambtsbericht aan de staatssecretaris van Justitie met de boodschap dat er gewichtige belangen van de staat in het geding waren als Sison een vluchtelingenstatus zou worden verleend.

Sison verblijft nog steeds in Nederland. Het is juridisch niet mogelijk hem uit te zetten, omdat Sison in de Filipijnen het risico loopt de doodstraf te krijgen.

Begin vorig jaar was de voorman van de CPP nog betrokken bij onderhandelingen tussen de Filipijnse president Arroyo, moslimrebellen en het NPA. De onderhandelingen met de communisten hebben informeel ook in Nederland plaatsgevonden. De besprekingen leidden niet tot een staakt-het-vuren.

„Het is zorgwekkend dat ook tijdens die periode vanuit Nederland nog nieuwe oproepen zijn gedaan om het gewelddadig verzet in de Filipijnen voort te zetten”, zo schrijft de AIVD in zijn jaarverslag over 2001. De dienst overlegt momenteel met de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken over een „effectieve aanpak” van dit probleem.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie zegt dat zijn organisatie Sison kent. Justitie wil echter geen mededelingen doen of er onderzoek tegen hem loopt of niet.

Sison zelf reageerde dinsdag verontwaardigd op het bevriezen van zijn tegoeden. „Het gaat om een gezamenlijke rekening met mijn vrouw waarop ruim 1000 euro staat. Daar kun je volgens mij geen terroristische acties mee doen”, vertelt hij. „Verder zijn er geen rekeningen, ook niet bij de CPP, die op mijn naam staan.” Sison heeft een advocaat benaderd om een kort geding aan te spannen in verband met het bevriezen van zijn persoonlijke rekening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer