Binnenland

Worstelen met geknal

RIJSSEN/DIRKSLAND - Burgemeesters van christelijke gemeenten worstelen met het knallen op oudejaarsdag, aanstaande zondag. Algehele rust blijkt niet haalbaar. „We kunnen alleen zorgen voor stilte rond de kerkdiensten.”

Van onze verslaggevers
28 December 2006 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:23
STOOP<BR>...geen maatregelen...
STOOP<BR>...geen maatregelen...

Vuurwerk leeft in zijn gemeente, merkte burgemeester B. Koelewijn van Rijssen-Holten. Maar de zondagsrust ook. „Op de laatste raadsvergadering maakte de 14-jarige Niels Harbers gebruik van het inspreekrecht. Hij vroeg of de raad de afsteekperiode voor vuurwerk alstublieft kon verleggen naar de zaterdag. De zondag was voor hem geen optie, maar hij wilde toch graag zijn vuurwerk afsteken. We hebben hem helaas moeten teleurstellen.” Hij is gebonden aan het Vuurwerkbesluit, weet Koelewijn. „Gelukkig kan Niels ’s nachts nog wat afsteken, van twaalf tot twee uur.”Het bevreemdt Koelewijn dat sommige gemeenten op grond van de Zondagswet alsnog de politie willen inzetten bij het handhaven van de rust. „Je kunt als gemeente plaatselijk wat kleine aanpassingen doen aan het Vuurwerkbesluit in de algemene plaatselijke verordening (APV), zoals rond kerkdiensten. Maar je kunt je er niet aan onttrekken. Als je met de Zondagswet het Vuurwerkbesluit kunt overrulen, dan zou dat landelijk moeten gelden. En dat betwijfel ik ten zeerste, zeker als het gaat om het afsteken van een rotje. Dan kom je met enkele miljoenen overtreders te zitten.”

Vroeger had een gemeentebestuur meer vrijheid in deze zaken, weet Koelewijn. Algehele stilte rond de kerkdiensten, zoals in Katwijk het geval is, zit er in Rijssen-Holten niet in. „Wel hebben we geregeld dat er tijdens de diensten rondom kerken geen vuurwerk wordt afgestoken. En we gaan daar streng op toezien.”

Burgemeester S. Stoop van Dirksland heeft geen speciale maatregelen uitgevaardigd om de rust tijdens de kerkdiensten te kunnen bewaren. „De achterliggende jaren zijn er in de kernen van onze gemeente, Dirksland, Melissant en Herkingen, geen ongeregeldheden met vuurwerk geweest rond erediensten. Ik heb geen aanwijzingen dat dit nu anders zou zijn”, aldus de burgemeester, die lid is van de SGP.

De meeste zorgen heeft de burgemeester over Dirksland. Daar is het de afgelopen jaren verschillende keren uit de hand gelopen, waarbij ook de mobiele eenheid werd ingeschakeld. Bovendien bezorgde vreugdevuur overlast voor omwonenden en leidde het tot vernieling van tuinen en vervuiling van gevels. „Daarom hebben we dit jaar besloten dat vreugdevuur op de oude locatie niet wordt toegestaan. Als er behoefte aan bestaat, mag het bij de sporthal.”

De SGP-burgemeester heeft bij het nemen van maatregelen op het gebied van de openbare orde in zijn gemeente geen belemmeringen ondervonden van de wet- en regelgeving. „Het instrumentarium dat een burgemeester tot zijn beschikking heeft, is voldoende.”

Burgemeester Koelewijn zet een onorthodox middel in voor het toezicht op de rust: de Rijssense kosters. „Zij zijn door ons persoonlijk gevraagd toezicht te houden. We hebben hun een speciaal telefoonnummer van de politie gegeven, zodat deze snel kan ingrijpen. Al kunnen de kosters eventuele raddraaiers misschien beter uitnodigen om de kerkdienst bij te wonen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer