Binnenland

„Bolletjesslikkers niet goed bewaakt”

De taken van de uitzendkrachten die worden ingezet als bewaker van bolletjesslikkers, gaan veel verder dan het ministerie van Justitie en beveiligingsbedrijf Securicor aangeven. Ook staan ze wel degelijk in direct contact met de gedetineerden.

ANP
14 August 2002 09:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Dat blijkt deze week uit een artikel in Nieuwe Revu. Een verslaggeefster werkte een week lang undercover als uitzendkracht in Kamp Zeist. Tot haar taken behoorde ook „het oplossen van conflicten tussen gedetineerden en ingrijpen bij agressief gedrag.” Ook werd ze op een dag gevraagd de vrouwelijke gevangenen na bezoektijd te fouilleren. Daarbij moest ze tussen de borsten en in de schaamstreek voelen. De verslaggeefster weigerde dit.

De uitzendkrachten komen via Randstad in de verschillende detentiecentra voor bolletjesslikkers terecht. Uit de functieomschrijving blijkt dat de sollicitant niet veel meer nodig heeft dan lager beroepsonderwijs. Wie tussen de 21 en 65 jaar is en geen strafblad heeft, is welkom. Bij het begin van het werk krijgen de uitzendkrachten een driedaagse training waarin wordt geleerd hoe ze met gedetineerden moeten omgaan.

Uit het verhaal van Nieuwe Revu blijkt verder dat de detectiepoortjes niet werkten, zodat iedereen van alles mee naar binnen kon nemen. Uitzendkrachten werden aan hun lot overgelaten tijdens het luchten van de gedetineerden en sleutels van cellen en tussendeuren verdwenen regelmatig.

Het ministerie van Justitie, verantwoordelijk voor de detentiecentra, zegt in een reactie zich niet te kunnen herkennen in het verhaal. H. Nusselder, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten, noemt het artikel daarentegen schokkend. „We wisten dat er dingen mis waren, en als alleen de helft van dit verhaal waar is, is het erger dan we dachten.” Op 20 augustus heeft de FNV overleg met het ministerie van Justitie, Securicor en de Arbeidsinspectie. Deze onderzoekt momenteel een klacht van FNV Bondgenoten.

Nusselder heeft gistermiddag bij de ingang van Kamp Zeist flyers uitgedeeld aan personeelsleden. Daarin worden uitzendkrachten opgeroepen met hun verhaal over de onveilige werksituatie naar de FNV te stappen. „Maar ik kon merken dat de mensen een spreekverbod opgelegd hebben gekregen. Ik kreeg weinig inhoudelijke reacties, maar morgen zet ik mijn actie voort bij de ingang van het detentiecentrum in Bloemendaal”, aldus de vakbondsbestuurder. Liever zou ze zelf een kijkje nemen in de centra, maar de FNV krijgt geen toestemming van het ministerie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer