Hogere accijns dringt gebruik drank terug
DEN HAAG (ANP) - Voorlichtingscampagnes en verboden op drankreclames zijn „nauwelijks effectief” bij het terugdringen van alcoholmisbruik. Een zeer forse verhoging van de accijns werkt wel.
Dit staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). De opbrengst van accijnzen op bier, wijn en gedistilleerd bedraagt veel minder dan helft van de directe kosten van drankmisbruik. Het gaat dan om de kosten die het misbruik met zich meebrengt in de gezondheidszorg, voor politie en justitie en vanwege verkeersongelukken en beschadiging van eigendommen. „Het lijkt voor de hand te liggen om de accijnzen zodanig te verhogen dat deze minimaal de directe economische kosten dekken”, aldus het onderzoeksrapport.Daarbij is geen rekening gehouden met kosten als verzuim op het werk en met de immateriële schade.
Bierdrinkers zullen nauwelijks minder vaak het glas heffen als de prijs van hun drank omhooggaat, maar bij gebruikers van wijn zal het prijseffect twee keer zo hoog zijn en bij gedistilleerd zelfs drie keer zo hoog. Vooral bij jongeren kunnen hogere accijnzen alcoholmisbruik bestrijden. „Een speciale belasting op breezers lijkt dan ook gewenst”, aldus het rapport.
Door een verhoging van de accijns zullen het vooral de matige drinkers zijn die minderen, maar ook zware drinkers gaan het kalmer aan doen.
Nederlanders van 15 jaar en ouder drinken gemiddeld iets meer dan 10 liter pure alcohol per jaar, maar als de geheelonthouders buiten beschouwing blijven ligt dat gemiddelde op 12 liter. Dat staat gelijk aan 485 flessen bier van een halve liter, 135 flessen wijn of 43 kruiken gedistilleerd. Dat gemiddelde is ruim anderhalve keer het niveau van twee glazen per dag, wat niet in strijd is met een gezonde levensstijl. Een op de vijf gebruikers van alcohol drinkt dan ook te veel. Bovendien geldt voor 5,5 procent van de drinkers dat ze verslaafd zijn aan alcohol.
Alcoholmisbruik
- Accijnsverhoging effectief bij terugdringen alcoholmisbruik.
- Rapport: Accijnzen moeten directe kosten drankmisbruik dekken.
- Nederlanders vanaf 15 jaar drinken gemiddeld 10 liter pure alcohol per jaar.