Binnenland

Stille tocht naar slavernijmonument

Enkele honderden Surinamers hielden maandag een stille tocht naar het Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.

ANP
13 August 2002 09:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:44
AMSTERDAM - Enkele honderden Surinamers liepen maandagmiddag een stille tocht naar het Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Vrouwen, gekleed in zwarte en witte rouwkleding, zongen liederen en strooiden bloemen op het monument. - Foto ANP
AMSTERDAM - Enkele honderden Surinamers liepen maandagmiddag een stille tocht naar het Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Vrouwen, gekleed in zwarte en witte rouwkleding, zongen liederen en strooiden bloemen op het monument. - Foto ANP

Ter plaatse zongen vrouwen, gekleed in zwarte en witte rouwkleding, liederen en strooiden bloemen op het monument. Met gebeden herdachten de aanwezigen hun voorouders, omgekomen tijdens de slavernij.

De onthulling van het monument op 1 juli zorgde voor veel onvrede onder de Amsterdamse Surinamers. De onthulling was alleen toegankelijk voor genodigden. De vele belangstellenden werden toen op afstand gehouden. Sommigen van hen probeerden door de hekken heen te breken. Beveiligingsmedewerkers en politie hadden grote moeite de orde te handhaven. Van de ceremonie was niets te zien. De hekken waren met zwart plastic afgeplakt.

De Surinaamse organisatie Soso Lobi besloot alsnog een stille tocht te houden naar het monument, om zo voor een waardige afsluiting te zorgen na het rumoer dat bij de onthulling ontstond.

Dominee C. Lindner van de evangelische broedergemeenschap uit Amsterdam-Zuidoost stond stil bij 300 jaar slavernij en de daaropvolgende 139 jaar vrijheid. Op 1 juli 1863 schafte de Nederlandse regering de slavernij af. „Al die jaren vechten wij voor gelijkheid en erkenning. Slavernij is iets ongrijpbaars, alsof het er nooit was. En toch zijn de kinderen van de kinderen erdoor gevormd”, zei hij tijdens de plechtigheid bij het monument.

„Ik voel me een stuk lichter. We hebben gebeden voor onze voorouders. Zo moest het de eerste keer zijn gegaan”, roept Edith Harewood na afloop. „We waren beledigd op 1 juli. Dit is een juist eerbetoon”, vervolgt ze. Vrouwen dansen op het monument, terwijl het bazuinkoor ”O when the saints” speelt.

De stille tocht begon maandag bij het ouderencentrum Tabitha in de Amsterdamse Pijp en liep via de Nieuwe Amstelbrug naar het Slavernijmonument in het Oosterpark. Initiatiefneemster R. Kensenhuis van Soso Lobi is opgelucht en blij.

Kensenhuis: „We hebben het op onze eigen manier gedaan. Dat geeft ons een goed gevoel.” Na 1 juli kreeg zij veel telefoontjes van vooral ouderen. Zij waren teleurgesteld en verdrietig over de manier waarop alles verlopen was. Reden genoeg om een stille tocht te organiseren. Soso Lobi is een organisatie die hulp biedt op sociaal en maatschappelijk vlak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer